Grid star
banci

AMANAREA RATELOR LA BANCA – Iata conditiile puse pentru a cere acest lucru. Ce se intampla cu dobanda (Document)

Persoanele juridice si persoanele fizice afectate de criza vor putea solicita amanarea platii ratelor la credite pe o perioada de pana la 9 luni. Ministerul de Finante a pus in dezbatere publica proiectul.

Extrem de important, proiectul stabileste capitalizarea dobanzii la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare, singura exceptie prevazuta fiind pentru dobanzile amanate la plata aferente creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice prin programul Noua Casa.

In nota de fundamentare se arata ca obligatia de plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane, acordate debitorilor de catre creditori pana la data de 30 aprilie 2022, se suspenda la cererea debitorului pentru o perioada de cel mult 9 luni.

Declaratie pe propria raspundere

Pentru debitorii persoane juridice se prevede prezentarea unei declaratii pe propria raspundere :
-privind afectarea, in sensul scaderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitarii suspendarii obligatiilor de plata comparativ cu perioada similara a anului 2021. In situatia debitorilor care nu au o perioada similara de raportare in anul 2021, fiind infiintati cu mai putin de 1 an in urma, analiza se va realiza prin raportare la media rezultatelor de la infiintare;
-privind angajamentul de a nu distribui/plati dividende si de a nu acorda sau rambursa credite catre actionari pe perioada aplicarii facilitatii de amanare la plata cu exceptia intreprinderilor publice asa cum sunt definite in Ordonanta de urgenta nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare;
-privind faptul ca nu inregistreaza un nivel al activului net sub nivelul unei valori egale cu jumatate din capitalul social.
De asemenea, creditorii trebuie sa se asigure ca respectivii debitori nu au inregistrat incidente de plata la Centrala Incidentelor de Plati in legatura cu bilete la ordin sau cecuri, in ultimele sase luni anterioare datei solicitarii, precum si ca nu inregistreaza un nivel al activului net sub nivelul unei valori egale cu jumatate din capitalul social, potrivit situatiilor financiare anuale la 31.12.2021.

Conditiile pentru persoanele fizice

Pentru debitorii persoane fizice se prevede prezentarea declaratiei pe propria raspundere cu privire la faptul ca au inregistrat o crestere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a cresterii preturilor in contextul crizei actuale, in ultimele 3 luni anterioare solicitarii suspendarii obligatiilor de plata comparativ cu perioada similara a anului 2021.
Debitorii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, pot solicita amanarea la plata doar pentru creditele pentru care nu au inregistrat restante in ultimele 6 luni inainte de data solicitarii suspendarii obligatiei de plata si nu inregistreaza restante nici la data solicitarii de suspendare a obligatiilor de plata si pentru care nu beneficiaza, la data solicitarii, de o solutie/ un plan de restructurare a datoriilor agreat de comun acord cu creditorul in ultimele 3 luni (care corespund perioadei de declansare a crizei actuale, pentru a nu evita dublarea masurilor de sprijin).

Fara incapacitate de plata

Debitorii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, nu trebuie sa se afle in insolventa/incapacitate de plata la data solicitarii amanarii la plata si nu a fost inceputa o procedura de executare silita de catre un alt creditor. Finantele arata ca aceasta conditie, in plus fata de cea care prevede lipsa restantelor la plata, se justifica prin faptul ca in starea de insolventa debitorul a beneficiat deja de un plan de restructurare a datoriilor calibrat pe masura posibilitatilor de rambursare specifice acestei situatii nefavorabile.

Capitalizarea dobanzii

Proiectul stabileste capitalizarea dobanzii la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare, singura exceptie prevazuta fiind pentru dobanzile amanate la plata aferente creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice prin programul Noua Casa. In acest caz, dobanda aferenta perioadei de suspendare reprezinta o creanta distincta, careia i se aplica o dobanda de 0% si pentru care statul, prin Ministerul Finantelor, acorda creditorilor o garantie pentru riscul de neplata.
Referitor la comisioanele amanate la plata, in sold la finele perioadei de suspendare, se prevede ca acestea sa se plateasca conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare”.

*Proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani