Grid star
banci

LEUL E LA MARE CAUTARE – Cati bani au imprumutat romanii in cele 4 luni de pandemie

Asociatia Romana a Bancilor (ARB), care il are ca presedinte al Consiliului Director pe Sergiu Oprescu (foto), dezvaluie ca volumul creditelor noi acordate populatiei si companiilor, in cele patru luni de la debutul pandemiei, reprezinta 8,5% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii iunie 2020. Potrivit ARB, populatia a accesat preponderent credite in lei.

Astfel, bancile din Romania au acordat credite noi populatiei si companiilor in valoare de peste 23,1 miliarde de lei, in perioada martie-iunie 2020.
Soldul creditului neguvernamental, care totalizeaza peste 270 miliarde lei in luna iunie 2020, este calculat ca diferenta dintre totalul creditelor acordate populatiei si companiilor si rambursarile partiale si totale, precum si vanzarile de credite.

Potrivit ARB, pentru analiza riguroasa a evolutiei creditelor, unul dintre cei mai relevanti indicatori este cel care se refera la creditele noi, iar creditarea a fost impulsionata in special de creditele acordate pe zona companiilor. In perioada starii de urgenta si a starii de alerta, in lunile martie-iunie 2020, populatia a accesat credite noi in valoare de 9,8 miliarde lei, ponderea in totalul creditelor noi accesate fiind de 42,5%.

Repartitia pe monede arata ca populatia a accesat preponderent credite in lei, in proportie de 96%, conducand la eliminarea riscului valutar.
Creditele in lei accesate de populatie inseamna putin peste jumatate din totalul creditelor in lei. In cele patru luni de restrictii, martie-iunie 2020, companiile au contractat credite in valoare de 13,30 miliarde lei, ceea ce echivaleaza cu 57,5% din totalul creditelor noi acordate in sectorul neguvernamental.
Companiile au accesat in principal credite noi in lei, aproape jumatate din total, precum si credite in euro si dolari.
In ceea ce priveste creditele in euro, peste 90% dintre valoarea totala a fost contractata de persoanele juridice, in suma de 4,1 miliarde lei echivalent. Creditele noi in dolari au reprezentat aproximativ 3,3% din totalul creditelor noi accesate, fiind contractate de persoanele juridice.
Din totalul de 23,1 miliarde lei de credite noi acordate de la debutul pandemiei, peste trei sferturi (77,25%) reprezinta ca valoare creditele in lei, respectiv 17,85 miliarde lei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani