Grid star
eveniment

ANAF da ordin pentru reducerea riscului fiscal. Tinta este fiscalizarea tranzactiilor comerciale si cresterea incasarilor la buget (Document)

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a pus in dezbatere publica proiectul de Ordin pentru modificarea si completarea anexei la Ordinul  802/2022 privind stabilirea bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizarii prin Sistemul RO e-Transport. Se urmareste fiscalizarea tranzactiilor comerciale si cresterea incasarilor la bugetul de stat.

Concret, se modifica lista bunurilor cu risc fiscal care vor fi monitorizate. Printre acestea se numara carnea, produsele lactate, fructele, tutunul, imbracamintea. 

Iata lista bunurilor supuse monitorizarii:

Monitorizare in timp real

Sistemul RO e-Transport monitorizeaza in timp real deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul Romaniei, astfel: transportul bunurilor achizitionate si livrate intracomunitar, transportul bunurilor care fac obiectul operatiunilor vamale, transportul bunurilor intre doua locatii situate pe teritoriul national. RO e-Transport include module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri, care vor genera coduri unice de inregistrare pentru fiecare transport, elemente de interconectare cu camere de luat vederi si alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier si componente software pentru analiza integrata a datelor.
Astfel, devenie obligatorie declararea anticipata a datelor aferente transporturilor rutiere a bunurilor cu risc fiscal ridicat, in functie de tipul operatiunii, beneficiarului sau, dupa caz, furnizorului din Romania. Ele vor fi valabile o perioada prestabilita de la data inceperii transportului, iar sistemul va permite modificarea datelor declarate pana la intrarea pe teritoriul national sau pana la punerea in miscare a vehiculului transportor.
Prin exceptie, in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare ce sunt descarcate temporar pe teritoriul Romaniei, obligatia declararii datelor in sistemul RO e-Transport, revine depozitarului:

“Sistemul RO e-Transport, prin mecanismele pe care le gestioneaza, va avea o contributie importanta la reducerea GAP-ului de TVA, prin monitorizarea transporturilor efectuate cu bunuri cu risc fiscal ridicat, urmarindu-se fiscalizarea tranzactiilor comerciale si cresterea incasarilor la bugetul de stat”, arata Finantele.

>>Referatul de aprobare

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani