Analiza sefului Reprezentantei Permanente a Romaniei la Consiliul Europei: "Schimbari spectaculoase in economia globala"
Ambasadorul Ion Jinga, seful Reprezentantei Permanente a Romaniei la Consiliul Europei, a facut o analiza publicata de umbrela-strategica.ro despre „Rolul Consiliului Europei in noul context geopolitic”.
Prezentam analiza lui Ion Jinga
"Despre un nou pact democratic pentru Europa.
Motto: ‘Libertatea si fericirea omului sunt singurele obiective ale oricarui guvern legitim;, Thomas Jefferson
In perioada 13-14 mai 2025, la Luxemburg, Comitetul de Ministri, organismul de decizie al Consiliului Europei (CoE), a discutat despre ‘Rolul Consiliului Europei in noul context geopolitic’.
Cea mai mare provocare este considerata ‘restaurarea increderii cetatenilor in democratie’, intr-un peisaj international in care ‘reculul democratic a devenit o tendinta definitorie in politica europeana si globala’ (Nota-concept a CoE privind 'Construirea unui Nou Pact Democratic', 3 februarie 2025).
Realitatile lumii de astazi imi amintesc de cartea ‘Furtuna perfecta’ a autorului american Sebastian Junger. De data aceasta, nu este vorba de lupta impotriva unei furtuni teribile pe ocean, ci despre o combinatie de perturbari majore: razboi, cele mai importante provocari geopolitice de la sfarsitul Razboiului Rece, schimbari spectaculoase in economia globala si in viata sociala, o tripla criza planetara (schimbari climatice, poluare si pierderea biodiversitatii), dezinformare, schimbari tehnologice rapide, retragerea din multilateralism, regres democratic.
Simptomele declinului democratic includ extremismul, polarizarea si neincrederea cetatenilor in institutii. Printre cauzele evocate se numara participarea redusa la viata politica, pierderea increderii in procesele electorale, insecuritatea socio-economica, izolarea digitala si bulele ideologice care limiteaza dezbaterea critica. Europa nu este imuna la niciuna dintre acestea. Continentul este martorul unei fragmentari ce erodeaza valorile, libertatile, statul de drept si arhitectura de securitate.
In cautarea unor solutii, Alain Berset, Secretarul General al Consiliului Europei si fost Presedinte al Elvetiei, face apel la consolidarea ‘securitatii democratice’, un concept mentionat pentru prima data in Declaratia de la Viena a Summitului CoE din 9 octombrie 1993:
‘Intentionam sa facem Consiliul Europei pe deplin capabil sa contribuie la securitatea democratica, precum si sa raspunda provocarilor societatii secolului XXI, dand expresie, in domeniul juridic, valorilor ce definesc identitatea noastra europeana si promovand imbunatatirea calitatii vietii’.
Securitatea democratica inseamna alegeri libere si corecte, curti de justitie independente, mass-media libere, instrumente de combatere a coruptiei, justitie sociala si participare activa la viata publica. Rolul sau este acela de a reconcilia tensiunea dintre democratie si securitate in deciziile luate de guverne si alti actori internationali.
Consiliul Europei a fost fondat in 1949 pentru vremuri dificile, dar in anul 2025 amenintarea nu este doar militara, ci o criza a ordinii globale. La 16 mai, Alain Berset, care participa la Summitul Comunitatii Politice Europene (CPE) de la Tirana, a scris pe platforma X:
‘Terorism, migratie, criminalitate cibernetica, dezinformare si influenta straina. Securitatea democratica este pe buzele tuturor. Raspunsul se construieste @CPE_Tirana. Trebuie sa actionam, altfel altii vor decide pentru noi. Un Nou Pact Democratic pentru Europa este posibil. Sa punem securitatea democratica la temelia sa’.
Peste 40 de sefi de stat si de guvern europeni au participat la Summitul CPE, a carui agenda a inclus securitatea, stabilitatea si rezilienta democratica. Consiliul Europei dispune de experienta, competenta, standardele si acoperirea geografica pentru a deveni creuzetul securitatii democratice. CPE, care este un forum pentru discutii politice si strategice despre viitorul Europei, poate oferi greutatea politica necesara.
Iar Noul Pact Democrat ar putea fi instrumentul potrivit pentru a reuni toate aceste avantaje, generand sinergie si convergenta intre cele doua structuri.
Intr-o carte publicata recent, ‘Egalitatea. Ce inseamna si de ce conteaza’, doi dintre cei mai influenti ganditori ai lumii contemporane, economistul francez Thomas Piketty si filosoful politic american Michael J. Sandel, dezbat asupra momentului in care logica pietei ar trebui sa fie inlocuita cu valorile sociale si ce s-ar putea face intr-o perioada de profunda instabilitate politica, cum este cea actuala, pentru a reduce decalajele ce separa oamenii:
‘In Europa, cei mai bogati 10% dintre oameni detin o treime din veniturile si jumatate din proprietatile de pe intregul continent… Cele trei niveluri de inegalitate – economica (acces la sanatate, educatie, hrana, libera circulatie), politica (dreptul la vot, putere, participare) si cea privind demnitatea persoanei (statut, respect, recunoastere, onoare) – sunt interdependente’.
In opinia autorilor,
‘Dincolo de politica polarizata a vremurilor in care traim, gasirea drumului de urmat necesita o discutie aprofundata asupra rolului meritului in societate…, pentru ca meritocratia care ignora binele comun devine o falsa meritocratie’.
Intelegerea relatiei dintre democratie si realitatile economice si sociale este importanta pentru corectarea regresului democratic, iar Noul Pact Democrat recunoaste ca anii urmatori vor fi cruciali pentru definirea modului in care Europa raspunde provocarilor continue – sociale, de sanatate si de mediu – si dedica un intreg capitol justitiei sociale si egalitatii. Pactul este conceput pe doua dimensiuni: una interna – imbunatatirea democratiei in statele membre – si alta externa – prin care CoE vizeaza consolidarea reputatiei sale de sustinator al democratiei dincolo de granitele europene.
Pe masura ce Consiliul Europei isi aliniaza actiunea externa cu Agenda ONU pentru Dezvoltare Durabila (Agenda 2030), aplicarea principiilor subsidiaritatii si unitatii in diversitate in relatiile cu restul lumii va reprezenta un avantaj pentru diseminarea valorilor, standardelor si conventiilor sale deschise. Organizatia Natiunilor Unite reprezinta un partener major al CoE si o platforma ideala de promovare, cu acoperire globala. Decizia de a infiinta un Birou de Legatura cu ONU la New York face parte din aceasta noua abordare a relatiilor externe de catre organizatia de la Strasbourg.
Fiecare tara isi are istoria, cultura, traditiile si identitatea sa unice. Suntem diferiti pentru ca am evoluat in medii socio-culturale diferite, dar aceasta diversitate constituie o bogatie fabuloasa pentru umanitate. Presedintele Kennedy spunea candva:
‘Experienta ne-a invatat ca nicio natiune nu are puterea sau intelepciunea de a rezolva toate problemele lumii, niciun popor liber nu poate fi mentinut liber fara vointa si energie proprie si nu exista doua natiuni sau situatii identice’ (Mesaj special catre Congresul SUA, 25 mai 1961).
Daca vrem ca democratia sa ramana un ideal unificator, adaptata societatilor in evolutie in Europa si intreaga lume, atunci ar trebui sa ne concentram mai degraba pe ceea ce ne uneste, decat pe ceea ce ne desparte, construind punti peste diviziunile ideologice si revigorand coeziunea sociala, iar mesajul pe care il transmitem sa fie acela ca democratia nu este doar un sistem, ci modul nostru de viata. Insa, asa cum remarca Alain Berset: „Nu putem face fata provocarilor de astazi cu strategiile de ieri. Ceea ce are nevoie Europa este o resetare”.
Intr-una din primele sale declaratii publice dupa validarea mandatului, noul presedinte al Romaniei, Nicusor Dan, spunea:
‘Promit sa fiu un presedinte care apara democratia, drepturile fundamentale si statul de drept. Voi lucra cu hotarare pentru ca fiecare cetatean sa se simta protejat, respectat si liber. Avem datoria sa construim o Romanie mai puternica, mai dreapta si unita.
Este un mesaj ce rezoneaza cu foaia de parcurs a Noului Pact Democratic pentru Europa, al carui scop nu este reinventarea democratiei, ci de a-i consolida fundamentele, a-i amplifica beneficiile si a-i inova instrumentele, astfel incat sa poata servi mai bine generatiilor prezente si viitoare”.
Sursa: umbrela-strategica.ro
Sursa foto: umbrela-strategica.ro