Grid star
eveniment

APROVIZIONAREA ROMANIEI CU GAZE – Raspunsul premierului Ciuca dupa ce Rusia a"taiat conducta"

Rusia a decis sa opreasca livrarile de gaze catre Polonia si Bulgaria (click aici pentru a citi). Premierul Nicolae Ciuca (foto dreapta) a declarat, miercuri, 27 aprilie 2022, ca Romania nu este afectata in acest moment. Potrivit acestuia, consumul de gaze este mult sub capacitatea de productie.

Premierul a fost intrebat de jurnalisti ce se intampla daca se opreste si furnizarea gazului rusesc catre Romania.
"Acum, cand discutam, se cauta surse alternative de asigurare a gazului, dar, inca o data, in acest moment Romania nu este afectata”, a declarat Ciuca.
Seful Executivului a precizat, in legatura cu consumul de gaze, ca este mult sub capacitatea de productie pe care noi o avem
"Stiti foarte bine ca suntem una dintre putinele tari din Europa care beneficiem de resursa de gaz consistenta, sigur, nu pe deplinatatea nevoilor noastre”.

Legea offshore

Premierul a vorbit si despre legea Offshore, si a anuntat ca incepand cu luna iulie, vom putea sa beneficiem de primele gaze extrase din Marea Neagra de catre compania Black Sea Oil and Gas, care va asigura aproximativ un miliard de metri cubi pe an. Potrivit lui Ciuca,, pana la sfarsitul anului, probabil vom beneficia de aproximativ 400-500 de milioane de metri cubi, ceea ce nu asigura cantitatea necesara nici sa exportam, nici sa ne asiguram rezervele de gaz pentru iarna.

Iata intrebarile adresate premierului, si raspunsurile acestuia:

Reporter:

O intrebare legata de faptul ca Gazprom a intrerupt furnizarea de gaze si catre Bulgaria si catre Polonia. Romania primeste in continuare gaze. Intrebarea: cat reprezinta din consum si ce vom face daca se intrerupe si catre Romania?

Nicolae-Ionel Ciuca:

Am avut o discutie, dupa ce am revenit in tara in aceasta dimineata, cu ministrul energiei. Romania nu este afectata in acest moment. Consumul de gaze este mult sub capacitatea de productie pe care noi o avem. Stiti foarte bine ca suntem una dintre putinele tari din Europa care beneficiem de resursa de gaz consistenta, sigur, nu pe deplinatatea nevoilor noastre. Asiguram pentru perioada de iarna un import de aproximativ 20% din necesar. Acum, cand discutam, se cauta surse alternative de asigurare a gazului, dar, inca o data, in acest moment Romania nu este afectata.

Reporter:

Ma intorc putin la situatia cu Gazprom. Avand in vedere ca deja avem o lege in parlament, chiar daca sunt se numeste offshore, cuprinde si exploatarile de la Caragele si vorbim deja de exploatari in Marea Neagra de la mica adancime, ar putea Romania in anul acesta sau chiar incepand cu anul viitor sa exporte si sa fie un principal exportator pentru vecinii nostri?

Nicolae-Ionel Ciuca:

In acest moment, Romania are urmatoarele perspective din punct de vedere temporal pentru exploatarea gazelor, si anume: odata ce va fi aprobata Legea Offshore, incepand cu luna iulie vom putea sa beneficiem de primele gaze extrase din Marea Neagra de catre compania Black Sea Oil and Gas, care va asigura aproximativ un miliard de metri cubi pe an. Ca atare, in urmatoarele luni, pana la sfarsitul anului, probabil vom beneficia de aproximativ 400-500 de milioane de metri cubi, ceea ce nu asigura cantitatea necesara nici sa exportam, nici sa ne asiguram rezervele de gaz pentru iarna. Caragele reprezinta resursa noastra de gaz ‘onshore’ de la mare adancime si, asa cum am discutat cu specialistii, primele gaze pot fi extrase in anul 2024.

Neexistand o evaluare clara asupra cantitatii de gaze care poate fi extrasa, cel putin in prima faza, nu putem spune ca vom exporta gaz incepand din 2024. Cert este ca odata ce se va trece la exploatarea gazelor de la mare adancime din platforma Neptun din Marea Neagra, ceea ce se va intampla la sfarsitul anului 2026-inceputul anului 2027, din acel moment, vom putea sa exportam gaz.
Aici sunt doua chestiuni foarte importante. Investitia este suficient de mare ca sa ne determine sa luam masuri astfel incat nu doar sa exportam gaz, ci si sa putem sa obtinem de aici valoare adaugata mult mai mare, daca reusim sa ne dezvoltam si industria petrochimica. In interiorul Guvernului analizele noastre ne indreapta catre ceea ce inseamna proiecte pentru dezvoltarea industriei petrochimice, astfel incat gazul din Marea Neagra sa poata fi cu adevarat pus in valoare. Sigur, vom si exporta.

Reporter:

Dar ar putea exista acum, pe termen scurt, o sustinere reciproca intre vecinii care sunt poate mult mai afectati decat noi de aceasta decizie a Gazprom, iar astfel sa ii ajutam poate in lunile in care noi nu folosim atat de mult gaz, sa le oferim anumite cantitati de gaz?

Nicolae-Ionel Ciuca:

In acest moment, in Romania, sunt premise foarte optimiste in ceea ce priveste identificarea si asigurarea surselor alternative de asigurare a gazului. Discutam cu vecinii, in mod deosebit cu Republica Moldova. Am discutat acest subiect si in Ucraina, pentru a asigura cel putin partea de echilibru necesar, astfel incat sa poata sa beneficieze de gazul necesar, atat prin tranzit, cat si prin ceea ce poate sa se constituie in surplus la un moment dat in depozitele din Romania.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani