Grid star
banci

Asociatia Romana a Bancilor, anunt despre suspendarea platii ratelor

Asociatia Romana a Bancilor, care il are ca presedinte al Consiliului Director pe Sergiu Oprescu (foto), a anuntat vineri, 24 aprilie 2020, ca au fost solutionate peste 65 % din cele aproximativ 270.000 de solicitari primite de la clientii persoane fizice si juridice pentru suspendarea obligatiilor de plata lunare din contractele de credit incheiate cu acestea.
Potrivit ARB, pana in prezent, aproximativ 260.000 clienti persoane fizice si pana in 10.000 de companii au depus solicitari de suspendare a platii ratelor

Iata comunicatul Asociatiei Romane a Bancilor:

"Bancile din Romania au solutionat deja peste 65 % din cele aproximativ 270.000 de solicitari primite de la clientii persoane fizice si juridice pentru suspendarea obligatiilor de plata lunare din contractele de credit incheiate cu acestea, totalizand astfel 175.000 de solutionari, restul fiind in curs de procesare.

Solicitarile de suspendare la plata creditelor s-au efectuat atat in baza masurilor proactive adoptate de banci pentru a sprijini clientii afectati de pandemia COVID-19, cat si in baza prevederilor OUG 37/2020. Pana in prezent, aproximativ 260.000 clienti persoane fizice si pana in 10.000 de companii au depus solicitari de suspendare a platii ratelor, ceea ce reprezinta 17 % dintre creditele acordate persoanelor fizice si sub 10 % din totalul creditelor accesate de persoanele juridice.

Clientii ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia generata de pandemie pot beneficia de acordarea facilitatii de suspendare a obligatiei de plata a ratelor, dobanzilor si comisioanelor aferente creditului in baza OUG 37/2020. Solicitarile de suspendare la plata creditelor pot fi transmise in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a prevederilor OUG37/2020, termenul limita de transmitere a solicitarilor fiind la jumatatea lunii mai.

In cazul in care banca a aprobat solicitarea debitorului, prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicarii de catre client a solicitarii de suspendare catre banca. In mod voluntar si proactiv, institutiile de credit s-au mobilizat si au comunicat solutiile disponibile, la cerere, pentru clientii persoane fizice si companii care intampina dificultati financiare generate de evolutia pandemiei. Consideram ca masurile de amanare la plata trebuie sa se aplice doar debitorilor care inregistreaza dificultati financiare ca urmare a pandemiei COVID-19, astfel incat aplicarea acestora sa nu conduca la afectarea lichiditatii si solvabilitatii sistemului bancar.
Constituirea de provizioane si pierderile bancilor vor avea un impact negativ asupra capitalurilor proprii ale institutiilor de credit, reducand astfel capacitatea acestora de a continua sa-si sprijine clientii aflati in dificultate reala in urmatorii ani, in cazul unei recesiuni prelungite.

Apreciem ca se impune responsabilizarea suplimentaraa factorilor decizionali in sustinerea mediuluii de afaceri si a consumatorilor fara afectarea stabilitatii industriei bancare, astfel incat sistemul bancar sa poata sa raspunda adecvat nevoilor clientilor care intampina dificultati din cauza pandemiei de coronavirus si sa asigure necesarul de finantare la nivelul intregii economii".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani