Grid star
banci

ATENTIE LA TEPARI – Avertisment privind firmele care le cer bani debitorilor pentru un serviciu gratuit (Video)

Romanii care au fost inscrisi in Biroul de Credit pentru intarzieri in plata ratelor la banci au dreptul de a obtine gratuit stergerea de pe listele de rau-platnici in momentul in care isi rezolva problemele. Deci sub niciun chip nu trebuie sa plateasca pentru acest serviciu.

Avertismentul a fost lansat miercuri, 23 iunie 2021, de catre Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), in conditiile in care ONG-ul a sesizat un fenomen alarmant in ultima vreme: cresterea proceselor in care diverse firme cer executarea silita a consumatorilor carora le-au promis stergerea din Biroul de Credit in schimbul unor sume (de obicei, in jur de 1.500 de lei, mentioneaza CSALB). De pilda, o singura firma are peste 50 de procese in care solicita executarea silita a debitorilor, subliniaza CSALB.

Iata mai intai comunicatul Centrului:

CSALB avertizeaza: atentie la firmele care promit stergerea din Biroul de Credit!

Incepand cu anul 2019, Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) inregistreaza o crestere a numarului de cereri prin care consumatorii solicita stergerea inregistrarilor din Biroul de Credit. Din pacate, solutionarea acestor cereri nu se poate face printr-un proces de negociere cu banca sau cu IFN-ul, asa cum se intampla, de regula, in cadrul procedurii de conciliere. CSALB trimite cererile primite catre institutia de credit sau catre institutia financiara nebancara, iar aceasta pot doar sa verifice corectitudinea inregistrarii consumatorului in aceasta baza de date. Din acest motiv, 9 din 10 cereri care au ca obiect stergerea din Biroul de Credit sunt respinse de banci si IFN-uri, fiind clasate. Restul de 10% dintre cereri sunt solutionate amiabil, dupa sesizarea CSALB. Adica decizia de stergere a inregistrarii apartine comerciantilor si nu mai implica o negociere in cadrul Centrului. Din aceste motive, recomandam consumatorilor sa se adreseze direct bancilor si IFN-urilor pentru solicitari care vizeaza Biroul de Credit si sa evite intermediarii care promit sau garanteaza succesul radierii acestor inregistrari”.

Prezentam si declaratiile oficialilor din CSALB si Biroul de Credit (vezi video):

a. Alexandru Paunescu (presedintele colegiului de coordonare al CSALB):

Atragem atentia asupra unui fenomen in ceea ce priveste aparitia pe piata a unor firme specializate in asa-zisa radiere din Biroul de Credit.

Deja exista pe rolul instantelor din Bucuresti, numai in cazul uneia dintre aceste firme, peste 50 de dosare de executare silita impotriva consumatorilor. Este vorba de acei consumatori care, probabil, vazand ca aceste firme nu au succes in a le radia inregistrarile (n.r. din Biroul de Credit), nu au mai dorit sa plateasca sumele de aproximativ 1.500 de lei.

Recomandam consumatorilor ca pentru eventuala radiere din Biroul de Credit, sa se adreseze direct bancilor si IFN-urilor. Este important de mentionat faptul ca aceasta abordare este gratuita pentru consumatori si nu implica niciun fel de riscuri.

In ceea ce priveste transmiterea de cereri pentru radierea din Biroul de Credit de catre CSALB, aducem la cunostinta consumatorilor ca, asa cum am spus-o in repetate randuri, posibilitatile de negociere pe care le avem pentru radierea din Biroul de Credit sunt extrem de reduse”;

b. Serban Epure (directorul general al Biroului de Credit):

Stergerea din Biroul de Credit – este un drept al consumatorului de a solicita acest lucru. Biroul de Credit ofera doua modalitati simple si logice de exercitare a acestor drepturi.

Unu: [consumatorul] se poate adresa direct participantului (banca sau IFN participant in sistemul Biroului de Credit) – electronic sau se duce acolo, la fata locului.

Si a doua modalitate este portalul Biroului de Credit, unde – foarte elegant, electronic – aceasta solicitare se duce direct la banca sau IFN-ul care a inregistrat [consumatorul in Biroul de Credit]. Si acest participant are obligatia sa raspunda – negativ sau pozitiv – la solicitarea de stergere.

Nu este nevoie de niciun intermediar. In prezent, avem peste 200.000 de utilizatori ai portalului care isi exercita drepturile prin intermediul acestuia.

Unul dintre motivele pe care oamenii le invoca (justificat sau nu) atunci cand doresc stergerea (n.r. din Biroul de Credit) este lipsa notificarii. Ce vreau sa subliniez este urmatorul lucru: faptul ca banca decide sau o instanta decide ca din cauza lipsei notificarii trebuie sterse datele persoanei respective, datoria fata de banca sau IFN ramane. Ea nu se sterge”.

https://www.youtube.com/watch?v=KyZM29iZh6E&t=122s&ab_channel=CSALBcsalb

Ce este Biroul de Credit

Conform descrierii de pe propriul site, SC Biroul de Credit SA (CUI: RO16140132) „este o societate de drept privat care administreaza o baza de date organizata in sistem centralizat, care contine date referitoare la activitatea de creditare desfasurata de institutiile financiar-bancare, autorizate potrivit legii. Baza de date a Biroului de Credit poate fi consultata de catre institutiile de credit, institutiile financiare nebancare, societatile de asigurari si cele de recuperare creante care au incheiat un Contract cu Biroul de Credit”.

Prelucrarea datelor personale in Sistemul Biroului de Credit se realizeaza in baza interesului legitim al Participantilor si al Biroului de Credit pentru desfasurarea unei activitati de creditare responsabile, in conditiile protejarii persoanelor vizate, respectarii cadrului legal referitor la evaluarea bonitatii si la reducerea riscului de credit, precum si prevenirii utilizarii sistemului financiar-bancar pentru desfasurarea unor activitati contrare legii.

Participantii si Biroul de Credit prelucreaza, in comun, datele personale ale persoanelor vizate, prin colectarea, stocarea si dezvaluirea informatiilor necesare si relevante pentru determinarea gradului de indatorare si evaluarea bonitatii persoanelor vizate la momentul solicitarii / acordarii creditului si pe parcursul derularii contractului de credit”, mai arata cei de la Biroul de Credit.

Actionarii Biroului de Credit SA sunt 20 de banci, dupa cum urmeaza:

1. Banca Comerciala Romana S.A.

2. BRD–Groupe Societe Generale S.A.

3. Raiffeisen Bank S.A.

4. Banca Transilvania S.A.

5. UniCredit Bank S.A.

6. CEC Bank S.A.

7. ING Bank N.V. Amsterdam - Sucursala Bucuresti

8. First Bank S.A.

9. Alpha Bank Romania S.A.

10. Credit Europe Bank (Romania) S.A.

11. Banca Romaneasca S.A.

12. ProCredit Bank S.A.

13. Banca Comerciala Intesa SanPaolo Romania S.A.

14. Patria Bank S.A.

15. Credit Agricole Bank Romania S.A.

16. Libra Internet Bank S.A.

17. Bank Leumi Romania S.A.

18. MARFIN Bank

19. Garanti Bank S.A.

20. Idea Bank S.A.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani