Grid star
banci

ANUNT PENTRU ROMANII CU RATE LA BANCI - BNR face precizari

Banca Nationala a Romaniei a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) a facut vineri, 3 iulie 2020, un anunt important pentru cei care si-au amanat ratele la banci in contextul pandemiei de coronavirus.

Potrivit BNR, obligatiile de plata ale debitorilor catre institutiile de credit si institutiile financiare nebancare suspendate in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.37/2020 (OUG nr.37/2020) nu sunt consemnate la Centrala Riscului de Credit (CRC) ca sume restante la plata, fiind inregistrate cu totul diferit fata de situatiile de neplata inregistrate de CRC.

Institutia condusa de Isarescu precizeaza ca amanarea la plata determinata de pandemia coronavirus nu trebuie asociata unei notiuni de dificultate financiara a debitorului, fapt pentru care nu sunt afectate negativ relatiile cu banca ale debitorilor respectivi, indiferent daca este vorba despre persoane fizice sau juridice.

Prin Regulamentul BNR nr. 3/2020 pentru modificarea Regulamentului nr. 2/2012 privind organizarea si functionarea la Banca Nationala a Romaniei a Centralei Riscului de Credit sunt evidentiate explicit aceste diferente calitative legate de inregistrarea creditelor, astfel incat facilitatile OUG nr.37/2020 sa nu afecteze caracterul bancabil al clientilor care au apelat la aceasta prevedere.
Modul de inregistrare la CRC a suspendarii obligatiilor de plata potrivit OUG nr.37/2020 evidentiaza caracterul complet diferit al restructurarii de credit la care s-a apelat in situatia determinata de pandemie, astfel incat aceasta sa nu fie considerata o problema specifica a debitorului, arata BNR.

Banca Centrala mai precizeaza ca Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania interpreteaza complet gresit faptul ca, prin regulamentele BNR, obligatiile de plata suspendate consemnate la Centrala Riscului de Credit afecteaza negativ debitorii prin ingradirea accesului la servicii bancare pe viitor:

“BNR asigura faptul ca persoanele fizice si juridice care au apelat la facilitatile prevazute in OUG nr.37/2020 nu sunt considerate clienti nebancabili si relatiile lor cu bancile nu vor fi in niciun fel afectate din aceasta cauza, odata cu reluarea platilor. Cu toate acestea, subliniem ca decizia de creditare a unui client este o decizie interna a creditorului, in conformitate cu politica proprie de creditare”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani