Grid star
camere de comert

AVIZ PENTRU ROMANII CARE VAND PRODUSE IN MAREA BRITANIE – Marcajul UKCA, obligatoriu dupa data de 31 decembrie 2022

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) informeaza mediul de afaceri cu privire la obligativitatea utilizarii marcajului UKCA (UK Conformity Assessed – „Evaluat pentru Conformitatea UK”) pentru bunurile introduse pe piata Marii Britanii.

Noul marcaj al produselor din Regatul Unit (UK) acopera majoritatea bunurilor care pana acum aveau nevoie de marcajul CE (Conformitate Europeana). Companiile care plaseaza bunuri pe piata Regatului Unit vor trebui sa foloseasca noul marcaj UKCA dupa data de 31 decembrie 2022, a anuntat CCIR joi, 21 iulie 2022.

In acest sens, Guvernul Britanic va introduce o serie de masuri pentru a facilita tranzitia catre marcajul UKCA pentru companii. Astfel, se vor reduce costurile de retestare pentru certificarea UKCA, permitand ca certificatele furnizate de organismele de evaluare a conformitatii ale Uniunii Europene (UE) emise inainte de sfarsitul acestui an sa fie utilizate ca baza pentru certificarea marcajului UKCA (inclusiv un acord specific pentru materialele de constructii, prin intermediul Departamentului pentru Nivelare, Locuinte si Comunitati - Department for Levelling Up, Housing and Communities). Acest lucru va preveni dublarea si cresterea imediata a costurilor pentru intreprinderi.

Guvernul Britanic va aduce precizari in sensul in care nu va fi nevoie de retestarea stocurilor importate existente. Aceste produse vor fi considerate deja introduse pe piata Marii Britanii, ceea ce va avea rolul de a preveni reetichetarea costisitoare si inutila a stocurilor existente.

In acelasi timp, autoritatile britanice se vor asigura ca piesele de schimb, care repara sau inlocuiesc bunuri aflate deja pe piata din UK, pot indeplini aceleasi cerinte ca si bunurile pe care le repara sau le inlocuiesc, permitand in acest mod ca produsele si marfurile care necesita piese de schimb sa fie intretinute in continuare. Marcajul UKCA si detaliile importatorului vor avea permisiunea sa fie adaugate produselor folosind o eticheta exterioara sau pe un document insotitor pana la data de 31 decembrie 2025. Acest lucru va permite companiilor sa isi ajusteze design-ul produsului pentru a se adapta la modificarile de marcare intr-un timp util si rentabil.

Masurile care vor fi implementate de catre Guvernul Britanic nu se vor aplica la toate produsele, existand reguli diferite pentru: dispozitive medicale, materiale de constructii, instalatii pe cablu, echipamente sub presiune, transportabile, sisteme de aeronave fara pilot, produse feroviare si echipamente maritime. De asemenea, aceste masuri nu se aplica produselor plasate pe piata din Irlanda de Nord. Avand in vedere existenta Protocolului Irlandei de Nord, aceste produse vor trebui sa indeplineasca anumite cerinte ale Uniunii Europene. Marcajul produselor din Irlanda de Nord vor depinde de organismul de evaluare a conformitatii.

CCIR si Guvernul Britanic pun la dispozitia mediului de afaceri din Romania un ghid complet privind aceste modificari, unde pot gasi toate informatiile necesare:

https://www.gov.uk/government/news/government-to-make-it-simpler-for-businesses-to-apply-new-product-safety-markings

https://www.gov.uk/guidance/using-the-ukca-marking

https://www.gov.uk/guidance/placing-manufactured-goods-on-the-market-in-great-britain

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani