Grid star
banci

BANCHERII REACTIONEAZA DUPA CONTROLUL CONCURENTEI – Pozitia ARB: “Institutiile de credit trebuie sa aplice toate masurile care sa conduca la diminuarea riscului de credit, pentru a mentine o rata a creditelor neperformante la un nivel cat mai scazut”

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a reactionat in urma controlui efectuat de catre Consiliul Concurentei, care a anuntat ca  are suspiciuni ca actionarii Biroului de Credit ar limita accesul consumatorilor persoane fizice la produsele si serviciile de creditare bancara.

Potrivit ARB, Consiliul verifica existenta unui potential comportament anticoncurential la nivelul sectoarelor economice, un astfel de demers fiind o practica uzuala normala intr-o economie functionala. Se mai arata ca institutiile de credit trebuie sa aplice toate masurile care sa conduca la diminuarea riscului de credit, pentru a mentine o rata a creditelor neperformante la un nivel cat mai scazut. Dar si ca bancile au obligatia sa verifice bonitatea si capacitatea de rambursare a fiecarui debitor, iar printre instrumente se afla si verificarile la Biroul de Credit.

Iata anuntul ARB:

Asociatia Romana a Bancilor si bancile membre au o conduita conforma normelor de concurenta, aceasta reprezentand o preocupare permanenta si prioritara la nivelul comunitatii bancare. In acest sens, la nivelul comunitatii bancare, a fost adoptat Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenta prin intermediul caruia participantii si-au asumat angajamentul de a da dovada, in desfasurarea activitatilor, de un comportament onest si conform cu prevederile legale aplicabile in domeniul concurentei.

Acest ghid acopera activitatile desfasurate in cadrul Asociatiei si prin adoptarea acestuia se incurajeaza un mediu concurential efectiv in sectorul financiar-bancar. Institutiile de credit trebuie sa aplice toate masurile care sa conduca la diminuarea riscului de credit, pentru a mentine o rata a creditelor neperformante la un nivel cat mai scazut.

Capacitatea de rambursare a creditorilor

Bancile au obligatia sa verifice bonitatea si capacitatea de rambursare a fiecarui debitor, iar printre instrumente se afla si verificarile la Biroul de Credit. Acesta este un aspect reglementat, obligatoriu si functioneaza dupa norme europene stabilite in materie pentru asigurarea cerintelor de natura prudentiala, la care si Romania este parte.

Astfel, institutiile de credit au datoria de a utiliza prudential bazele de date disponibile la nivel national in vederea determinarii comportamentului de plata. Modalitatea de utilizare a acestor informatii este distincta la nivelul bancilor, in functie de apetitul de risc al fiecareia. Pentru a asigura o creditare responsabila, finantarile oferite de banci trebuie directionate in conditii de predictibilitate si siguranta, cu certitudinea incasarii ulterioare”.

Calcularea scorului de credit

Consiliul Concurentei a a anuntat ca finalizat inspectiile inopinate derulate la zece banci, precum si la Biroul de Credit si la Asociatia Romana a Bancilor. Institutiile financiare inspectate sunt: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank Romania S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala Bucuresti, Banca Transilvania S.A., Banca Comerciala Romana S.A, BRD – Groupe Société Générale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A.

Autoritatea de concurenta anunta ca are suspiciuni ca actionarii Biroului de Credit ar limita accesul consumatorilor persoane fizice la produsele si serviciile de creditare bancara.

“Avem deja in derulare o investigatie care vizeaza modul in care bancile calculeaza indicii de referinta ROBOR/ROBID, ce stau la baza stabilirii dobanzilor. De data aceasta ne uitam si la conditiile de acces la credite, suspiciunea fiind ca prin modul cum se calculeaza scorul de credit se blocheaza accesul unor clienti la credite”, a declarat presedintele Consiliului, Bogdan Chiritoiu (click aici pentru a citi mai multe).

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani