Grid star
banci

BANCILE AU SARIT CALUL CU ROBOR – Guvernatorul BNR rupe tacerea: "S-a dus mult mai mult in sus decat rata de politica monetara”

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, critica, in premiera, bancile in cazul cresterii ROBOR.

Porivit acestuia, bancile "au cam sarit calul cu ROBOR-ul", care s-a dus mult mai mult in sus decat rata de politica monetara. Totusi, Isarescu a gasit si o posibila explicatie pentru comportamentul bancilor. Si anume conditiile de lichiditate:

"Am inasprit conditiile de ichiditate, pe un motiv foarte clar. Sa dererminam bancile sa impinga mult mai sus ratele la dobandele la depozite”.

Iata declaratiile facute de Mugur Isarescu:

"ROBOR-ul se misca aproape de rata dobanzii de politica monetara. De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat. Bancile au cam sarit calul cu ROBOR-ul, s-a dus mult mai mult in sus decat rata de politica monetara. Pentru a intelege ce s-a intampla, este nevoie de doua lucruri.
Acestea sunt dobanzi de piata, pietele au tendinta aceasta sa supra-reactioneze, asa functionraza pietele de peste tot in lume, mai ales in perioadele de crize, de tensiune. A fost clara tendinta bancilor si a traderilor, a celor care actioneaza pe piata monetara la termen, sa priveasca pesimist viitorul. Asa au vazut bancile viitorul. Inflatie mai mare, foarte greu de stavilit, si, in consecinta, acesta este ROBORUL (…).
Cotatiile au fost cu mult peste rata de politica monetara. Trebuie sa recunosc, conditiile de lichiditate, probabil ca au impins bancile sa sara calul cu ROBOR, am inasprit conditiile de ichiditate, pe un motiv foarte clar, Sa dererminam bancile sa impinga mult mai sus ratele la dobandele la depozite. Pentru ca si acolo este vorba de romani, care pierd”
.

Cotatia ROBOR

Banca Nationala a Romaniei a anuntat marti, 9 august 2022, cotatia ROBOR: 8,14%. La fel ca in ultimele 24 ore. Banca Nationala a Romaniei a anuntat luni, 1 august 2022, ca indicele ROBOR a atins 8,01%.
ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani