Grid star
banci

BANCILE FAC PROFIT IN ROMANIA - Imprumuturi de peste 126 miliarde lei acordate in 2022. Creditarea a fost impulsionata de segmentul companiilor

Bancile fac profit. Creditele noi acordate de bancile din Romania populatiei si companiilor in 2022 s-au cifrat la 126,7 miliarde lei, in crestere cu peste 14% comparativ cu nivelul imprumuturilor noi accesate in anul 2021.

Potrivit Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), imprumuturile noi accesate de segmentul neguvernamental au totalizat 110,5 miliarde lei in 2021. Creditarea a fost impulsionata de segmentul companiilor, cu o pondere de 59% in totalul creditelor noi acordate la nivelul anului 2022.

Volumul creditelor noi acordate populatiei si companiilor reprezinta aproape 35% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii decembrie 2022. Soldul creditului neguvernamental, care totalizeaza 363,6 miliarde lei la finele anului trecut, este calculat ca diferenta dintre totalul creditelor acordate populatiei si companiilor si rambursarile partiale si totale, precum si vanzarile de credite.

Proportie egala intre valuta si leu

Potrivit ARB, anul trecut companiile au contractat credite in valoare de 74,8 miliarde lei, activitatea de creditare fiind sustinuta si de programele guvernamentale care s-au desfasurat. Companiile au accesat credite noi in proportie aproape egala in lei si in valuta.

Creditele in lei s-au cifrat la 38,4 miliarde lei in proportie de 51,26% din totalul creditelor, restul fiind credite contractate in special in euro si mai putin in dolari.

Se remarca o crestere a apetitului firmelor pentru creditele in euro in 2022, care s-au cifrat la 6,75 miliarde euro, fata de numai 3,63 miliarde euro in 2021.

Populatia prefera moneda nationala

In 2022, populatia a accesat credite noi in valoare de aproape 52 miliarde lei, ponderea in totalul imprumuturilor noi fiind de 41%. Repartitia pe monede arata ca populatia a accesat aproape numai credite in lei, in proportie de aproape 98%, conducand la eliminarea riscului valutar.

Repartitia pe monede a creditelor acordate la nivelul anului trecut arata ca, din totalul de 126,7 miliarde lei, 70,5% reprezinta ca valoare imprumuturile in lei, 27% este ponderea creditelor in euro si restul in dolari. In ceea ce priveste creditele in euro, 97,26% din valoarea totala de anul trecut a fost contractata de persoanele juridice.

Creditele noi in dolari acordate in 2022, in valoare de 3,17 miliarde lei echivalent, reprezinta 2,5% din totalul creditelor noi accesate, fiind contractate de persoanele juridice.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani