Grid star
antreprenoriat

BANI DE LA GUVERN PENTRU MEDIUL DE AFACERI - Cresc plafoanele reprezentand ajutorul de stat. Ce se intampla cu salariul minim brut

Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta elaborata de Ministerul Finantelor care reglementeaza prelungirea valabilitatii pana la 30 iunie 2022 a Programului IMM Invest, respectiv pana la 30 iunie 2023 perioada in care poate fi efectuata plata grantului, si majoreaza plafoanele reprezentand granturi ce pot fi acordate in cadrul Programului, in sectorul pescuitului si acvaculturii, in domeniul productiei primare de produse agricole, sectorul alimentar si celelalte domenii de activitate. Executivul a decis si cu privire la salariul minim brut.


Actul normativ aprobat in Guvern prevede un plafon de garantii de stat pentru anul 2022 de 10 miliarde lei, din care 5 miliarde lei alocate subprogramului AGRO IMM INVEST. Bugetul schemei de ajutor de stat a fost majorat la 2,34 miliarde lei (473,90 milioane euro) pentru 48.726 de beneficiari.
Totodata, in conformitate cu prevederile Cadrului temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei in contextul actualei epidemii de Covid-19, vor creste plafoanele reprezentand ajutor de stat la:
-345.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii;
-290.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole;
-2.300.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul alimentar, precum si in celelalte domenii de activitate.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) si Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA (FGCR) vor acorda garantii in cadrul subprogramului AGRO IMM Invest.

Cererile pentru credite

Solicitarilor de acordare a creditelor garantate in cadrul programului depuse pana la data de 31 decembrie 2021 si aflate in curs de analiza li se aplica prevederile legale aflate in vigoare la data depunerii lor, prin prelungirea de catre Comisia Europeana a valabilitatii Cadrului temporar pana la data de 30 iunie 2022.

Maxim doi ani pot fi tinuti angajatii pe salariul minim brut

De asemenea, prin actul normativ, se aproba ca perioada de maximum 24 de luni privind salariul minim brut pe tara sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2022. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit in conditiile alin.(1) al art.164 din Legea nr.53/2003 poate fi aplicat pentru un salariat atat pentru contractele individuale de munca nou incheiate, cat si pentru contractele individuale de munca aflate in derulare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani