Grid star
antreprenoriat

PIATA CONSTRUCTIILOR A LUAT AVANT IN CRIZA – Constructiile au crescut cu 26,5% in primele patru luni din 2020 fata de acelasi interval din 2019 (Document)

Piata constructiilor este in plina ascensiune chiar si in vremuri de pandemie. In timp ce alte domenii au fost ingenuncheate (de exemplu, HoReCa), dinamica din sectorul constructiilor este una surprinzatoare, accelerand cu o viteza fulminanta, care pare sa mai acorde o sansa economiei romanesti.

Optimismul legat de acest segment reiese chiar din cele mai recente date ale Institutului National de Statistica. Astfel, potrivit raportului publicat de INS marti, 16 iunie 2020, constructiile au crescut cu 26,5% in primele patru luni din 2020 fata de acelasi interval din 2019 – atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

O crestere remarcam si in aprilie 2020 fata de martie 2020, dar mult mai timida: cu 2,5% ca serie bruta. Totusi, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, constructiile au suferit un declin de 0,9%.

Nu acelasi lucru se poate spune despre avansul din aprilie 2020 in raport cu aprilie 2019, acesta fiind mult mai puternic: cu 12,1% ca serie bruta si cu 10% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Aprilie 2020 comparativ cu martie 2020

Volumul total al lucrarilor de constructii a crescut, ca serie bruta, cu 2,5%, crestere evidentiata la lucrarile de reparatii capitale (+12,9%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+8,6%). Lucrarile de constructii noi au scazut cu 1, 3%.

Pe obiecte de constructii, seria bruta indica o crestere a volumului constructiilor ingineresti si a cladirilor nerezidentiale cu 3, 8%, respectiv cu 2,6%. Volumul cladirilor rezidentiale a scazut cu 0,4%.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate , volumul total al lucrarilor de constructii a scazut cu 0,9%, scadere evidentiata la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-8,3%) si la lucrarile de constructii noi (-1,6%). Volumul lucrarilor de reparatii capitale a crescut cu 14%.

Pe obiecte de constructii, seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate indica o crestere a volumului cladirilor nerezidentiale cu 3,2%, dar si reduceri ale volumului lucrarilor de constructii ingineresti si cladirilor rezidentiale cu 2,5%, respectiv cu 1,4%.

Aprilie 2020 comparativ cu aprilie 2019

Volumul total al lucrarilor de constructii, ca serie bruta, a crescut cu 12,1%. Pe elemente de structura au fost inregistrate cresteri la volumul lucrarilor de reparatii capitale (+62,1%) si al celor de intretinere si reparatii curente (+46,2%).

Lucrarile de constructii noi au scazut cu 2,4%. Pe obiecte de constructii, seria bruta evidentiaza cresteri ale volumului lucrarilor de constructii ingineresti (+29,2%) si cladirilor rezidentiale (+18,3%). Cladirile nerezidentiale au scazut cu 11%.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile luc ratoare si de sezonalitate, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 10%. Pe elemente de structura s -au inregistrat cresteri la lucrarile de reparatii capitale (+56,2%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+46,1%). Lucrarile de constructii noi au scazut cu 3,4%.

Pe obiecte de constructii, seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate indica cresteri ale volumului lucrarilor de constructii ingineresti (+27,6%) si cladirilor rezidentiale (+17,8%). Volumul lucrarilor de constructii la cladirile nerezidentiale a scazut cu 11,1%.

Perioada 1.I-30.IV. 2020 comparativ cu perioada 1.I-30.IV. 2019

Volumul total al lucrarilor de constructii, ca serie bruta, a crescut cu 26,5%. Pe elemente de structura au avut loc cresteri la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+66,2%), lucrarile de reparatii capitale (+57,3%) si la constructiile noi (+13,3%).

Pe obiecte de constructii, ca serie bruta, au avut loc cresteri astfel: lucrarile de constructii ingineresti (+45,7%), cladirile rezidentiale (+21,3%) si la cladirile nerezidentiale (+8,1%).

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate , volumul total al lucrarilor de constructii a crescut cu 26,5%, crestere reflectata in volumul lucrarilor de intretinere si reparatii curente (+70, 4%), al lucrarilor de reparatii capitale (+46,5%) si al lucrarilor de constructii noi (+13,8%).

Pe obiecte de constructii, seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate evidentiaza cresterea volumului lucrarilor de constructii la constructiile ingineresti (+41,7%), cladirile rezidentiale (+21,3%) si la cladirile nerezidentiale (+12,1%).

* Cititi aici intregul raport INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani