Grid star
antreprenoriat

SUTE DE MII DE ROMANI NU SUNT LASATI SA MUNCEASCA – Peste 230.000 de contracte de munca sunt in continuare suspendate. Ministerul Muncii nu a actualizat numarul contractelor de munca incetate

Guvernul Orban anunta masuri de relaxare si se bate cu pumnul in piept cu pretinsele masuri luate pentru combaterea efectelor crizei economice provocate de pandemia de coronavirus, dar in continuare sute de mii de romani nu sunt lasati sa munceasca.

La 11 iunie 2020, in Romania se inregistrau aproape un sfert de milion de contracte individuale de munca suspendate. Mai precis, 237.000. Cifra a fost prezentata oficial de Ministerul Muncii, condus de Violeta Alexandru (foto). Desigur numarul mare de contracte de munca suspendate este cauzat chiar de masurile proaste luate de Guvern, constand in blocarea unor ramuri economice, sau de neadoptarea unor masuri, situatie care a dus in anumite cazuri la obligarea societatilor de firme de a-si inceta temporar activitatea.

Cele mai afectate domenii sunt industria prelucratoare, hoteluri si restaurante si comertul cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor.

Situatia contractelor individuale de munca suspendate, la 11 iunie 2020, arata in felul urmator (vezi facsimil):

Total contracte de munca suspendate: 237.760;

Industria prelucratoare: 37.580;

Hoteluri si restaurante: 50.279;

Comert cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor: 34.102;

Scadere fata de mai 2020

Totusi, trebuie sa precizam ca fata de ultimul bilant oferit de Ministerul Muncii, cel din 28 mai 2020, se observa o scadere a numarului contractelor de munca suspendate. Desigur, se datoreaza deciziei de reluare a unor activitati economice si de renuntare la aberantele restrictii impuse in perioada pandemiei, decizie care oricum a venit prea tarziu in opinia noastra.

In acest sens, asa cum Lumea Banilor a prezentat, in 28 mai 2020 se inregistrau 595.672 de contracte individuale de munca suspendate. Ceea ce inseamna ca in perioada 28 mai 2020 – 11 iunie 2020 acestea s-au redus cu 357.912.

Cate contracte de munca sunt incetate?

Pe de alta parte, interesant este ca Ministerul Muncii, in ultima sa informare privind contractele de munca, nu a oferit niciun fel de date despre cele incetate. Ultimele cifre existente sunt cele din bilantul din 28 mai 2020, cand Ministerul Muncii anunta ca 429.585 de contracte de munca individuale sunt incetate (click aici pentru a citi).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani