Bani pentru primari. Liber la imprumuturi din Trezorerie pentru finantarea proiectelor europene (Document)
Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta pentru asigurarea unor imprumuturi din Trezoreria Statului care faciliteaza acordarea de imprumuturi in conditii avantajoase, venind in sprijinul comunitatilor locale care au nevoie de finantare pentru derularea proiectelor europene.
Astfel, unitatile administrativ teritoriale pot solicita contractarea de imprumuturi din Trezorerie in limita sumei totale de 1,5 miliarde de lei. Fondurile pot fi utilizate pentru asigurarea cofinantarii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana si de la donatori europeni in cadrul programelor interguvernamentale, inclusiv pentru institutiile publice finantate integral din bugetul local si pentru asociatiile de dezvoltare intercomunitara din care fac parte.
Acordarea acestor imprumuturi solutioneaza unele probleme urgente ale autoritatilor administratiei publice locale, tinand cont de faptul ca, in prezent, potrivit unei analize realizate de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, sunt in implementare peste 14.300 de proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile sau din programe nationale. Valoarea acestora depaseste 234 miliarde lei, iar cofinantarea necesara este de peste 20,4 miliarde.In cazul unora dintre ele exista dificultati in asigurarea resurselor de cofinantare.
Prin mecanismul adoptat de Guvern, se creeaza atat posibilitatea contractarii unor imprumuturi pentru asigurarea finantarii cheltuielilor neeligibile, a prefinantarii si/sau cofinantarii acestora, cat si posibilitatea refinantarii datoriei publice locale ce decurge din imprumuturile contractate din venituri din privatizare, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului.
Dobanda perceputa
Dobanda aferenta imprumuturilor este ROBOR la 3 luni comunicata de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi lucratoare a lunii anterioare autorizarii imprumutului, la care se adauga o marja in functie de scadenta imprumuturilor, iar rata dobanzii rezultata ramane fixa pe toata durata de derulare a imprumutului.
Marja se stabileste astfel: 1 punct procentual pentru scadente de pana la 3 ani inclusiv, 1,5 puncte procentuale pentru scadente intre 3 si 5 ani inclusiv, respectiv 2 puncte procentuale pentru scadente intre 5 si 10 ani inclusiv. Imprumuturile pot beneficia de o perioada de gratie de 12 luni, iar rambursarea acestora se poate face intre 1 si 10 ani, cu posibilitatea rambursarii anticipate.
Creditele contractate conform actului normativ constituie o exceptie de la limita de indatorare prevazuta prin lege, iar, pentru a asigura accesibilitatea la aceasta masura si pentru localitatile mai mici, sunt prevazute plafoane in functie de marimea localitatilor.
Astfel, judetele vor putea contracta cel mult 35 de milioane de lei, municipiile resedinta de judet si sectoarele municipiului Bucuresti – cate 30 de milioane de lei, municipiile - cate 20 de milioane de lei, iar orasele si comunele au plafoane nelimitate.
Termenul-limita de depunere, la directiile generale regionale ale finantelor publice/administratiile judetene ale finantelor publice, a documentelor necesare pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a imprumuturilor locale este 31 octombrie 2025.
>>Proiectul Ordonantei de Urgenta
>>Nota de Fundamentare a proiectului de OUG