Grid star
eveniment

BANII DIN REDEVENTA EXPLOATARILOR – Doar 20% revin statului. Iata cine incaseaza restul

80% din redeventele provenite din exploatarile de suprafata vor reveni autoritatilor locale si judetene, si 20% statului, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern.
Astfel, bugetele locale si judetene vor putea fi suplimentate din redeventa exploatarilor de suprafata.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei condus de Cseke Attila (foto) a publicat, spre dezbatere, un proiect de Hotarare de Guvern privind metodologia de aplicare a legii care prevede acest lucru.

Legea prevede ca 80% din redeventele provenite din exploatarile de suprafata sa revina autoritatilor locale si judetene, si 20% statului. In lipsa unei metodologii, aceasta lege nu este aplicata, a declarat ministrul Dezvoltarii Cseke Attila, care a adaugat ca proiectul de act normativ elaborat cu sprijinul ministerelor de specialitate este menit sa solutioneze aceasta lacuna.

Impartirea banilor

Conform proiectului de act normativ, redeventa pe exploatarea prin concesiune a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, a nisipului, a pietrisului, si a altor minerale feroase si neferoase, exploatate pe teritoriul unei localitati, ar fi virate direct, in proportie de 80%, autoritatilor din localitatea si judetul respectiv, iar 20% la bugetul de stat, de catre  concesionar:

„Conform prevederilor Codului Administrativ (n.r. OUG 57/2019), aceste venituri vizeaza, in mare parte, autoritatile locale si judetene, iar masurile propuse prevad aplicarea acestui drept”, a subliniat Cseke Attila.
Conform actelor normative primare, 40% din redevente trebuie virat direct catre bugetul local, 40% catre bugetul judetean si 20% catre stat, in fiecare luna, trimestru, semestru sau anual, conform contractului de concesiune.

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani