Grid star
criptomonede

BINANCE BLOCHEAZA CONTURILE CRIPTO CU CONEXIUNI LA KREMLIN – Platforma de exchange cripto a vizat rudele purtatorului de cuvant al lui Putin si ale ministrului Serghei Lavrov

Platforma de exchange cripto Binance a inchis mai multe conturi care aveau conexiuni cu rudele unor inalti oficiali ai Kremlinului, in ultimele doua luni de cand Rusia a inceput actiunile militare in Ucraina, potrivit CoinTelegraph. Printre persoanele vizate se numara Elizaveta Peskova, fiica purtatorului de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, si Polina Kovaleva, fiica vitrega a ministrului de externe Serghei Lavrov, potrivit anuntului Binance citat de Bloomberg.

Compania condusa de Changpeng Zhao a anuntat ca aceste masuri fac parte dintr-un "pachet” mai amplu de restrictii impuse utilizatorilor vizati de sanctiunile impuse de statele occidentale mai multor persoane din Rusia, de la inceputul invaziei in Ucraina.

Astfel, Binance a blocat-o pe Peskova pe 3 martie, cand a incercat sa faca tranzactii pe platforma cripto printr-un brokeraj terta parte, au spus reprezentantii companiei cripto pentru Bloomberg. Ea a fost apoi sanctionata de Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite pe 11 martie, ca parte a sanctiunilor impotriva "elitelor, liderilor, oligarhilor si familiei de la Kremlin pentru ca au permis razboiul lui Putin impotriva Ucrainei”.

Peskova si-a exprimat ulterior indignarea fata de sanctiunile occidentale, declarand ca astfel de actiuni sunt "total nedrepte si nefondate”.

"Am fost foarte surprinsa pentru ca este ciudat sa introduci sanctiuni pe cineva care are 24 de ani si nu are nimic de-a face cu situatia”, a spus fiica lui Dmitri Peskov.

Ultima postare pe Instagram a Elizavetei Peskova din 12 martie are un singur cuvant: "Pace”.

Tranzactiile cripto ale cetatenilor rusi sanctionati, atent monitorizate

Totodata, Binance mai anunta ca a blocat si contul lui Kirill Malofeyev, fiul lui Konstantin Malofeyev, un oligarh rus care a fost acuzat anterior de incalcarea sanctiunilor din Statele Unite.

"Sunt mandru ca fac parte din aceasta echipa care face o diferenta reala”, a scris noul director global al sanctiunilor Binance, Chagri Poyraz, pe pagina sa de LinkedIn, despre cele mai recente masuri ale Binance.

Potrivit lui Poyraz, Binance continua sa monitorizeze tranzactiile de pe platforma ale mai multor persoane asociate cu persoane sanctionate din Rusia care ar putea folosi serviciile sale.

"Ceea ce este diferit (n.r. fata de alte platforme de tranzactionare cripto) este ca operatiunile noastre de verificare a conformitatii sunt proactive, avand ca scop detectarea si descurajarea riscului de infractiuni financiare inainte de orice actiune de reglementare sau juridica impotriva acestor persoane sau entitati”, a spus Chagri Poyraz.

Oficialii de la Kremlin, puternic implicati in afaceri legate de criptomonede

Pe 21 aprilie, Binance a adoptat un set de restrictii pentru cetatenii rusi sau rezidentii din Rusia, limitand tranzactionarea pe conturi care detin mai mult de 10.000 de euro sau 10.800 de dolari.

Asa cum a relatat Lumea Banilor la inceputul lunii martie, CEO-ul Binance, Changpeng Zhao, a declarat la acel moment ca Binance se va conforma sanctiunilor, dar nu va "ingheta unilateral milioane de conturi de utilizatori nevinovati” din cauza sanctiunilor occidentale impotriva Rusiei.

Cel mai recent raport sugereaza, de asemenea, ca membrii familiilor inaltilor oficiali rusi sunt foarte implicati in afaceri legate de criptomonede precum Bitcoin ( BTC ). Acest lucru vine in ciuda ostilitatii Bancii Rusiei fata de Bitcoin si a refuzului de a incuraja investitiile cripto in tara. Pe de alta parte, autoritatile de la Kremlin au o cu totul alta pozitie fata de industria cripto, iar banca centrala a Rusiei a fost nevoita sa agreeze o lege care reglementeaza tranzactiile si mineritul cripto in tara, oferind un statul legal clar definit operatorilor de tranzactii cripto, asa cum a detaliat Lumea Banilor.

Gilda Popa

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani