BNR anunta efectul majorarii TVA si accizelor: “Rata anuala a inflatiei va creste considerabil”
09 July 2025 12:36 Lumea Banilor 346
Cresterea cotei TVA la 21% decisa de Guvern va genera o inflatie mare. Banca Nationala a Romaniei (BNR) anunta ce se intampla in urma masurilor dispuse de Executiv care a decis, printre altele si marirea cotei standra de TVA de la 19 la 21% (click aici pentru a citi).
Astfel, potrivit BNR, rata anuala a inflatiei va creste considerabil in urmatoarele luni, sub impactul tranzitoriu al expirarii schemei de plafonare a pretului la energia electrica si al majorarii incepand cu 1 august a cotelor TVA si a accizelor, urcand astfel mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp.
Previziune pe termen lung
Potrivit BNR, in ansamblul sau, pachetul de masuri fiscal-bugetare ce va fi implementat din luna august este insa de natura sa intensifice presiunile dezinflationiste ale factorilor fundamentali pe orizontul mai indepartat de timp, in principal prin efectele exercitate asupra cererii agregate, si sa sustina o corectie relativ rapida si consistenta a deficitului de cont curent, cu implicatii favorabile asupra costurilor de finantare a economiei si asupra comportamentului cursului de schimb al leului, inclusiv in perspectiva.
Incertitudini si riscuri
Incertitudini raman totusi asociate masurilor corective suplimentare ce vor fi probabil adoptate in perspectiva in scopul continuarii consolidarii bugetare in conformitate cu Planul bugetar-structural pe termen mediu convenit cu CE si cu procedura de deficit excesiv.
“Incertitudini si riscuri mari la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, continua sa provina din mediul extern, in conditiile razboiului din Ucraina si ale situatiei din Orientul Mijlociu, dar mai cu seama in contextul incertitudinii si efectelor potential generate de politica comerciala a SUA si de masurile adoptate ca raspuns de catre alte state, de natura sa afecteze mersul economiei globale si al comertului international.
In aceasta conjunctura, absorbtia si utilizarea fondurilor europene, in principal a celor aferente programului Next Generation EU, sunt esentiale pentru contrabalansarea partiala a efectelor contractioniste ale consolidarii bugetare si ale conflictelor geopolitice/comerciale, precum si pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranzitiei energetice”, potrivit BNR.