Grid star
eveniment

BUGETARII ISI POT COMPARA VENITURILE – A fost lansat instrumentul pentru evaluarea echitatii salarizarii

Federatia "Solidaritatea Sanitara” a lansat Comparatorul salariilor de baza (CSB) al angajatilor din domeniul bugetar. Deoarece este usor a vorbi de inechitate sau nedreptate in privinta salariilor de baza, dar mult mai dificila este utilizarea acestor evaluari axiologice prin recurs pe dovezi, Comparatorul salariilor de baza  se poate dovedi un instrument deosebit de util, permitand trecerea de la sentimentul inechitatii la evaluarea comparativa a indreptatirii invocarii ei. Cu alte cuvinte, CSB este un instrument online de evaluare a echitatii stabilirii salariilor de baza a lucratorilor din sectorul bugetar, bazat pe o analiza comparativa a acestora, arata Federatia.

Avand in vedere ca in PNNR este prevazuta elaborarea unei noi legi a salarizarii, primul obiectiv fiind cresterea echitatii salarizarii, Comparatorul este un instrument deosebit de relevant in acest context, el permitand evaluarea pe orizontala, facand posibila corectarea inechitatilor.

Legea salarizarii

"In acelasi timp, deoarece suntem in perioada elaborarii unei noi legi a salarizarii, Comparatorul salariilor de baza (CSB) ofera posibilitatea angajatilor de a evalua corectitudinea afirmatiilor decidentilor politici in privind echitatii propunerilor pe care le avanseaza.

Accesibilitate Comparatorul salariilor de baza (CSB) este organizata pe mai multe paliere, dupa cum urmeaza:

–Accesul universal, vizand publicul larg dornic sa se informeze corect, CSB permitand o perspectiva realista asupra a ceea ce inseamna salariile de baza ale angajatilor din domeniul bugetar;

–Accesul general, vizand toti lucratorii din domeniul bugetar. Astfel, CSB este un instrument de analiza etica, ce permite oricarui lucrator din domeniul bugetar compararea salariului sau de baza cu cel aferent tuturor functiile din intregul domeniul bugetar;

–Accesul special, avandu-i ca beneficiari pe profesionistii din sanatate, acestia avand acces la o categorie mai larga de comparatii menite sa le evidentieze in mod mai exact nivelul de echitate al propriilor salarii de baza.

Limitele instrumentului: deoarece CSB este centrat pe furnizarea dovezilor si pe analiza obiectiva a datelor, el impartaseste limitele abordarilor bazate pe dovezi, nefiind sensibil la diferitele estimari emotionale sau la cele cu caracter partizan. De asemenea, utilizarea CSB permite evidentierea problemelor, solutiile ramanand in sarcina celor care participa la decizie.

Platforma Comparatorul salariilor de baza – CSB a fost realizata de echipa Centrului de Cercetare si Dezvoltare Sociala ‘Solidaritatea’, proiectul  fiind finantat de Federatia 'Solidaritatea Sanitara' din Romania”.

Comparatorul de salarii poate fi accesat AICI

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani