Grid star
antreprenoriat

BUGETARII VOR PRIMI DIN NOU VOUCHERE DE VACANTA – Tichetele au o valoare de 1.450 lei pentru fiecare salariat. Proiectul, in dezbatere publica (Document)

Voucherele de vacanta se vor acorda din nou din 2022, proiectul de Ordonanta de Urgenta care prevede acest lucru fiind pus in dezbatere publica. Acestea se vor acorda pana in 2026, iar valoarea lor este de 1.450 lei pentru fiecare salariat.

Potrivit Notei de Fundamentare, acordarea in perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020 a indemnizatiilor de vacanta sau a primelor de vacanta, dupa caz, sub forma voucherelor de vacanta, in valoare de 1450 lei, s-a dovedit a fi o masura cu efecte benefice asupra industriei turismului din Romania, incurajand un milion de salariati din cadrul institutiilor de stat sau al societatilor in care statul este actionar unic sau majoritar, sa-si petreaca concediile in tara.
Aceasta masura a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetatenii romani posesori de vouchere de vacanta achizitionand pachete turistice in tara in perioadele in care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendata.
De altfel, un efect complementar al acestei masuri a fost cresterea numarului de solicitari de autorizare a unitatilor de cazare. La nivel national, cresterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenti.

Sprijinirea industriei ospitalitatii

Se mai arata in expunerea de motive ca masura mentinerii acordarii voucherelor de vacanta, in cuantum de 1450 lei, pana la data de 31 decembrie 2026, va sprijini industria ospitalitatii, puternic afectata de efectele pantemiei COVID 19, in sensul recuperarii pierderilor suferite ca urmare a suspendarii activitatii structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si/sau alimentatie publica sau a restrangerii circulatiei persoanelor in anumite zone cu grad de infectare ridicat.

Impactul bugetar: peste 8 miliarde de lei

In perioada 2022 - 2026, voucherele de vacanta vor fi emise doar pe suport electronic. De asemenea, perioada de valabilitate a voucherelor emise in perioada ianuarie – decembrie 2020 se prelungeste pana la 31 decembrie 2022. Impactul asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea voucherelor de vacanta in perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2026 este de aproximativ 8,65 miliarde de lei lei. Voucherele se vor acorda cu incadrare in sumele prevazute cu aceasta destinatie in bugetul aprobat pe fiecare an in parte.

Discutii cu ministrul Turismului

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a anuntat proiectul de act normativ care prevede reluarea acordarii voucherelor. Potrivit acestuia, acordarea tichetelor de vacanta pentru angajatii din sectorul bugetar in 2022 a fost principala tema de discutie in cadrul intalnirii pe care a avut-o cu reprezentantii din turism.

"Sistemul romanesc de acordare a vocherelor de vacanta este un exemplu de buna practica si as mentiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulatiei turistice interne, sprijinirea comunitatii locale, refacerea fortei de munca, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar si crearea unor noi oportunitati de angajare. Din aceste motive, am publicat in transparenta decizionala proiectul de act normativ care prevede reluarea acordarii acestora in 2022”, a declarat Constantin Daniel Cadariu.
*Nota de Fundamentare
*Proiectul OUG

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani