Grid star
antreprenoriat

FINANTAREA ECONOMIEI: PREMIERUL A SEMNAT – Obiectivul este facilitarea accesului la bani pentru firmele care se confrunta cu un deficit de lichiditati

Executivul a aprobat miercuri, 16 martie 2022, Ordonanta de Urgenta prin care este reglementata finantarea programelor IMM PROD – pentru industrializarea economiei, RURAL INVEST - pentru finantarea afacerilor din mediul rural, GARANT CONSTRUCT - pentru sectorul constructiilor si INNOVATION - pentru inventii si inovatii.


Potrivit ministerului de Finante, obiectivul programelor este facilitarea accesului la finantare pentru firmele care se confrunta cu un deficit de lichiditati necesar realizarii proiectelor de investitii si asigurarea continuitatii activitatii. Ministerul de Finante va implementa aceste programe sub forma de scheme de ajutor de stat in baza carora se vor acorda garantii si granturi, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii SA-IFN, Fondul Roman de Contragarantare SA, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural SA-IFN.
Ajutorul de stat acopera maximum 90% din creditele bancare acordate pentru investitii si/sau pentru sustinerea activitatii curente, precum si un grant compus din o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate, comisioane de administrare si de risc si partial costul aferent dobanzilor.
“Mai ales in aceasta situatie de criza, sustinerea companiilor romanesti este o urgenta si sunt necesare masuri de stimulare a economiei. Aprobarea acestor programe de finantare este dovada clara ca suntem un partener loial al mediului de afaceri, ii sprijinim pentru a-si realiza si dezvolta investitiile in toate localitatile din Romania“, a precizat Caciu.

Programul IMM PROD

Acesta asigura lichiditatile si finantarea investitiilor realizate de catre IMM-uri, inclusiv startup-uri, din zona urbana.

In vederea realizarii obiectivelor specifice, in cadrul Programului IMM PROD se pot finanta urmatoarele activitati:
a) Achizitia de echipamente si utilaje, inclusiv pentru reconversia de la intermediere la productie sau demararea de activitati noi de productie;
b) Constructia, achizitia, amenajarea de terenuri si hale destinate productiei;
c) Achizitia de echipamente, softuri, consultanta pentru transformarea digitala a IMM-urilor, inclusiv proiecte de retehnologizare pentru IMM-urile care activeaza si dezvolta proiecte in industria producatoare;
d) Achizitia de echipamente in vederea alinierii la obiectivele de mediu (taxonomy) care sa genereze eficienta energetica consumului propriu, panouri solare, statii de biogaz, statii de reciclare;
e) Finantarea capitalului de lucru pentru stocuri de materii prime, materiale si marfuri (in cazul companiilor producatoare care detin propriile lanturi de distributie) si pentru alte cheltuieli de exploatare, pentru firmele care intentioneaza sa deschida/dezvolte/ diversifice activitati de productie.
Pentru anul 2022, plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului de 1,5 miliarde lei. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 268.544.792 lei, fiind estimat un numar de 2.550 de beneficiari.

Programul RURAL INVEST

Are ca obiectiv asigurarea lichiditatilor si finantarea investitiilor realizate de catre beneficiarii eligibili care isi localizeaza productia in mediul rural si urban mic.
In cadrul acestui program sunt eligibile urmatoarele destinatii ale finantarilor aferente creditelor de investitii si capital de lucru: achizitia de terenuri agricole; dotare/retehnologizare si automatizare; securitate energetica; certificate de depozit; piscicultura, acvacultura; industria alimentara; alinierea la obiectivele de mediu (taxonomy).
Bugetul schemei de ajutor de stat aferent Programului RURAL INVEST este de 530.583.333 lei, pentru un numar estimat de 4.286 de beneficiari, iar pentru anul 2022, plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului de 2,5 miliarde lei.

Programul GARANT CONSTRUCT

Vizeaza asigurarea lichiditatilor si finantarii investitiilor pentru IMM-urile din sectorul constructiilor implicate in proiecte privind imbunatatirea eficientei energetice, investitii in domeniul energiei verzi si aliniere la obiectivele de mediu

In cadrul Programului GARANT CONSTRUCT vor fi eligibilie urmatoarele destinatii ale finantarilor:

a) Achizitia de echipamente si utilaje de constructii, logistica industriala, inclusiv pentru demararea de activitati noi in sectorul constructii;
b) constructia, achizitia, amenajarea de hale pentru uz propriu, inclusiv pentru demararea de activitati noi in sectorul constructii;
c) Achizitia de echipamente, softuri, consultanta pentru transformarea digitala a IMM-urilor care deruleaza contracte in sectorul constructii;
d) Achizitia de echipamente in vederea alinierii la obiectivele de mediu (taxonomy) care sa genereze eficienta consumului propriu, panouri solare, statii de biogaz, statii de reciclare;e) Finantarea capitalului de lucru pentru achizitia de materiale de constructii, combustibil, energie, salarii, pentru IMM-urile care deruleaza contracte in sectorul constructii.
Pentru anul 2022, plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului de 2,5 miliarde lei, din care 1,25 miliarde lei pentru Subprogramul de sustinere a proiectelor de investitii pentru IMM-urile din sectorul constructii si 1,25 miliarde lei pentru Subprogramul de sustinere a proiectelor de investitii de scara mica pentru UAT-uri, care presupun finantarea unor activitati din sectorul constructiilor. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 495.572.822 lei pentru un numar estimat de 4.165 beneficiari.

Programul INNOVATION

Are ca obiectiv sprijinirea realizarii inventiilor, sustinerii activitatilor la export ale IMM-urilor cu activitate in domenii de comert si servicii, cu cifra de afaceri mai mica de 1 mil. €, care activeaza in industria exportatoare, nepoluanta.
In cadrul Programului INOVATION se vor putea finanta activitati constand in:
a) Stimularea exporturilor romanesti;
b) Sustinerea tranzactiilor internationale si a investitiilor romanesti in strainatate;
c) Stimularea comertului on-line si a digitalizarii;
d) Retehnologizarea companiilor locale;
e) Achizitii software si certificate de e-commerce si de administrare a unei firme (de tip ERP);
f) Obtinerea brevetelor de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare.
“Pentru anul 2022, plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului este de 1 miliard lei.
Bugetul schemei de ajutor de stat este de 214.550.000 lei, pentru un numar de 1.835 de beneficiari”, anunta Finantele.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani