Grid star
litigii

BUGETUL PE 2022 – Curtea Constitutionala a transat problema. Ce a decis in unanimitate in urma sesizarii USR

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, marti, 28 decembrie 2021, sesizarea de neconstitutionalitate depusa de USR in legatura cu Legea bugetului pe 2022 adoptata de Parlament.

In urma deciziei judecatorilor constitutionali, legea va merge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Iata anuntul CCR:

"Curtea Constitutionala a fost investita, in temeiul art.146 lit.a) teza intai din Constitutie si al art.11 alin.(1) lit.A.a) si art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, cu solutionarea, in cadrul controlului anterior promulgarii, a obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii bugetului de stat pe anul 2022, obiectie formulata de un numar de 51 de deputati apartinand Grupului parlamentar al partidului Uniunea Salvati Romania din Camera Deputatilor.
In ziua de 28 decembrie 2021, Plenul Curtii Constitutionale a preschimbat, din oficiu, in temeiul art.230 din Codul de procedura civila coroborat cu art.14 din Legea nr.47/1992, termenul de judecata initial fixat, de la data de 29 decembrie 2021 la data de 28 decembrie 2021, data la care s-a pronuntat asupra obiectiei de neconstitutionalitate antereferite.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi:

  1. A respins, ca inadmisibila, obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.6 alin.(2) din Legea bugetului de stat pe anul 2022.
  2. A respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.54 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constitutionale in raport cu critica de neconstitutionalitate extrinseca formulata numai in masura in care aplicarea lor se realizeaza dupa o eventuala modificare sau completare a Legii nr.334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.
  3. A respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.56 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.
    Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei”.

Nu cresc taxele si impozitele

Premierul Nicolae Ciuca anunta la dezbaterea in Parlament a proiectelor legilor bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022 ca vor creste pensiile si alocatiile. Potrivit lui Nicolae Ciuca, bugetul pe 2022 este bugetul cu cea mai mare alocare a investitiilor din ultimii 32 de ani, iar fondurile insumeaza aproximativ 88,8 miliarde lei. Acesta a tinut sa precizeze ca reprezinta practic dublul sumei investitiilor realizate in Romania in anul 2019.
Primul-ministru a declarat ca nu vor creste taxe si impozite, nu se va pune presiune asupra mediului de afaceri, se va mentine regimul fiscal actual al IMM – urilor, schemele de ajutor de stat pentru incurajarea investitiilor si toate masurile aflate in vigoare pentru sustinerea antreprenorilor.

Sustinerea companiilor

"Bugetul pentru anul viitor se fundamenteaza pe stabilitate si predictibilitate, coordonate menite sa incurajeze investitiile si sa creasca atractivitatea Romaniei ca destinatie de business. Este bugetul cu cea mai mare alocare a investitiilor din ultimii 32 de ani. Fondurile insumeaza aproximativ 88,8 miliarde lei. Reprezinta practic dublul sumei investitiilor realizate in Romania in anul 2019.
Asa cum ne-am angajat, nu vom creste taxe si impozite, nu vom pune presiune asupra mediului de afaceri. Vom mentine regimul fiscal actual al IMM – urilor, schemele de ajutor de stat pentru incurajarea investitiilor si toate masurile aflate in vigoare pentru sustinerea antreprenorilor. Vom sprijini accesul la finantare al IMM-urilor, prin continuarea Programului IMM INVEST, esential pentru sustinerea companiilor afectate grav de criza COVID -19.
Pentru a proteja veniturile populatiei, indeosebi ale persoanelor cu venituri mici sau din categorii vulnerabile, am stabilit un pachet de masuri sociale, respectiv majorarea alocatiilor pentru copii, cresterea pensiilor, acordarea ajutorului social pentru pensionari si a indemnizatiei anuale pentru persoanele cu dizabilitati. 
Aprobarea bugetului pentru anul 2022 este garantia ca aceste masuri vor putea fi aplicate si ca vor produce efecte incepand cu ianuarie anul viitor”, declara premierul.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani