Grid star
criptomonede

BURSA CRIPTO COINBASE, ACUZATA DE INCALCAREA LEGISLATIEI SUA - Comisia americana pentru Bursa si Valori Mobiliare a transmis o notificare celei mai puternice platforme de exchange cripto din SUA

Coinbase Global, operatorul celei mai mari platforme cripto din Statele Unite, a anuntat miercuri, 22 martie, ca Security Exchange Commission (Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare – SEC) a notificat compania despre planurile sale de a declansa o actiune de executare silita, pe baza unor acuzatii privind incalcarea legislatiei americane care reglementeaza activitatea burselor.

Gilda Popa

Autoritatea de reglementare a transmis catre Coinbase o asa-numita notificare Wells, prin care SEC acuza compania ca ar functiona cu incalcarea legilor privind valorile mobiliare in functionarea serviciilor sale, mai precis a activitatii principale de exchange cripto la vedere a Coinbase, și a serviciilor sale Coinbase Earn, Coinbase Prime și Coinbase Wallet. SEC ar putea restrictiona sau chiar dispune inchiderea acestor servicii, potrivit CoinDesk.

Daca este necesar, salutam un proces legal care sa ofere claritatea pentru care am pledat si sa demonstram ca SEC pur si simplu nu a fost corecta sau rezonabila atunci cand vine vorba de implicarea sa in ce priveste activele digitale”, a declarat Paul Grewal, directorul juridic al Coinbase pentru CoinDesk.

Notificarea este preliminara, iar astfel de avertismente nu duc intotdeauna la masuri de executare. Compania are termen pana pe 29 martie sa informeze SEC daca intentioneaza sa respinga constatarile diviziei de aplicare a legislatiei privind valorile mobiliare. Coinbase a mai indicat ca procesul sau de listare a activelor digitale nu a facut obiectul notificarii.

Compania crede ca aceste potentiale actiuni de aplicare a legii s-ar lega de aspecte ale pietei spot a companiei, serviciul de pariere Coinbase Earn, Coinbase Prime si Coinbase Wallet”, a declarat un reprezentant Coinbase.

Discutii dure intre reprezentantii bursei cripto si SEC

Sursele CoinDesk sustin ca bursa s-a angajat in peste 60 de discutii diferite cu autoritatea federala de reglementare cu privire la intrebarile despre inregistrarea si listarea activelor digitale, iar agentia federala a refuzat sa ofere sfaturi sau raspunsuri la intrebari. Problemele discutate au inclus definirea structurii corecte a pietei si determinarea activelor care ar putea fi listate. Coinbase a criticat public SEC pentru ceea ce descrie ca fiind o structura de reglementare vaga, solicitand autoritatii de reglementare, inca de anul trecut, sa explice cum s-ar putea incadra activele digitale in legislatia privind valorile mobiliare.

La randul sau, presedintele SEC, Gary Gensler, a declarat in mai multe randuri ca in opinia sa platformele cripto – inclusiv Coinbase – functioneaza ca burse de valori mobiliare neinregistrate in SUA, invocand numarul de tokenuri pe care le listeaza si argumentand ca marea majoritate a acestora seamana cu valori mobiliare. Actiunile Coinbase au scazut cu mai mult de 11% miercuri noapte, dupa publicarea stirii.

Notificarea Wells de miercuri a venit in aceeasi zi in care SEC l-a dat in judecata pe fondatorul tokenului Tron, Justin Sun, din cauza acuzatiilor ca jetoanele TRX si BTT sunt valori mobiliare neinregistrate, printre alte acuzatii.

Coinbase, pierderi uriase in 2022

A doua cea mai mare bursa de criptomonede din lume a inregistrat o pierdere de 557 de milioane de dolari, echivalentul a 2,46 dolari pe actiune, in perioada octombrie-decembrie 2022. In aceeasi perioada a anului precedent, Coinbase, cu sediul in San Francisco, a inregistrat un venit net de 840 de milioane de dolari, respectiv 3,32 dolari pe actiune. Insa, pe fondul crizei globale din piata cripto de anul trecut, veniturile s-au prabusit la 629 de milioane de dolari in 2022, fata de 2,49 miliarde de dolari in 2021 (o scadere de circa 75%). De asemenea, volumul tranzactiilor a scazut cu 9% – la 145 de miliarde de dolari, de la 547 de miliarde de dolari in raport cu anul anterior, relateaza CNBC.

In acelasi timp, baza de utilizatori a Coinbase, a doua bursa din lume dupa volumul de tranzactionare, continua sa se micsoreze. Compania a declarat ca a avut 8,3 milioane de utilizatori lunar care au efectuat tranzactii (MTU) in timpul celui de-al patrulea trimestru din anul 2022, in scadere fata de 8,5 milioane la finalul lui 2021. Analistii se asteptau la 8,22 milioane, potrivit StreetAccount.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani