Grid star
eveniment

BURSELE ELEVILOR – Sesizare la Avocatul Poporului pentru discriminare

Asociatia INACO - Initiativa pentru Competitivitate, a sesizat institutia Avocatului Poporului condusa de Renate Webber (foto) cu privire la discriminarea elevilor din sistemul privat in acordarea burselor de performanta educationala si sportiva.

Potrivit INACO, elevii care obtin rezultate foarte bune la invatatura, la olimpiadele scolare sau in cadrul competitiilor nationale sportive obtin burse de performanta sau de merit doar daca apartin sistemului de invatamant preuniversitar de stat, conform legislatiei in vigoare.
De cealalta parte, in pofida efortului si a rezultatelor exceptionale obtinute de catre elevii care au ales sa invete in sistemul privat, care concureaza cu cei din invatamantul de stat in aceleasi competitii nationale scolare sau sportive, ei nu beneficiaza de burse de performanta sau de merit:

Rezultatele foarte bune la carte si performantele sportive trebuie recunoscute si pretuite indiferent de apartenenta elevilor la sistemul de stat sau privat. Ma gandesc explicit la interesul superior al copiilor, la egalitatea de sanse si nediscriminarea acestora, la faptul ca drepturile lor trebuie garantate, iar libertatea de optiune in alegerea formei de invatamant trebuie respectata, fara a le fi viciate drepturile.

Nemultumiri

Ma refer aici la legea nr. 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului, dar si la art. 16 din Constitutia Romaniei, care ne cheama sa fim atenti la faptul ca cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
CEDO intareste convingerea noastra in art. 14, in care se interzice discriminarea sub orice forma. Tratamentul egal al elevilor din invatamantul de stat si a celor din particular este pasul necesar pe care societatea romaneasca il merita dupa mai bine de trei decenii de la Revolutie,  iar statul sa inceteze sa ne mai spuna ca doar performantele celor din invatamantul de stat conteaza pentru el”
, a declarat Andreea Paul, presedintele Asociatiei INACO.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani