Grid star
eveniment

CARDURILE DE ENERGIE, DISTRIBUITE LA 1 MILION DE LOCUINTE – Bucurestiul nu a prins topul. Situatia la zi

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene condus de Marcel Bolos (foto) anunta ca pana in 14 februarie, cardurile de energie prin care sunt sprijinite persoanele vulnerabile pentru plata facturilor la utilitati au fost distribuite la peste un milion de locuinte (puncte de consum). Cardurile sunt emise si distribuite de Posta Romana. 

In topul judetelor cu cele mai multe carduri distribuite se numara Bacau (43.200), Arges (47.416), Buzau (30.835), Maramures (33.000), Braila (30.060). 
In total, 1,7 milioane de carduri au fost tiparite si distribuite catre oficiile postale, aferente punctelor de consum pentru care nu este nevoie de niciun fel de clarificare privind eligibilitatea. Restul de 700.000 de carduri urmeaza sa ajunga la cei indreptatiti pana la 20 februarie.

Sprijin pentru achitarea facturilor

 Ministerul Investitiilor estimeaza ca un total de 2,8 milioane de puncte de consum, la care locuiesc peste 4 milioane de beneficiari, vor fi sprijinite cu doua transe de 700 lei pentru achitarea facturilor la utilitati, in contextul crizei energetice. Asadar, lista de puncte de consum eligibile va continua sa creasca pe masura ce se clarifica situatiile neconcludente (se va stabili in mod clar cati oameni stau la acelasi punct de consum si care este venitul mediu pe cap de locuitor). 

Bolos lauda Posta

"Posta Romana s-a mobilizat exemplar si a livrat deja cardurile de energie la un milion de locuinte. Pentru ca restul sunt deja in oficiile postale, suntem siguri ca pana la 20 februarie vom finaliza distribuirea pentru cei care au fost declarati eligibili fara sa fie nevoie de clarificari. De la acel moment se pot efectua plati, prin cele trei metode deja cunoscute: direct la postas, la oficiu sau prin intermediul aplicatiei pentru care zilele acestea se fac ultimele teste. Foarte important, pentru cei care sunt intr-o situatie incerta si se verifica zilele acestea daca sunt intr-adevar eligibili, le transmit sa stea fara grija pentru ca nu exista riscul sa nu primeasca ajutorul daca li se cuvine conform legii. Cei care au primit cardul trebuie sa stie ca pot sa faca plati pentru tansa I pana la vara, nu este nevoie sa se grabeasca. Iar cei care nu sunt siguri de situatia lor pot suna la 0319966 si vor primi clarificari”, a declarat ministrul Marcel Bolos. 
Lista finala a beneficiarilor eligibili este realizata in urma unui proces in care sunt implicati Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerul de Finante, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Telecomunicatii si Agentia Nationale de Administrare Fiscala.

De ce nu se ofera sprijinul direct in numerar

 Institutia condusa de Bolos precizeaza ca a fost necesara abordarea acestui mecanism pentru a crea posibilitatea ca toate formele de energie sa poata fi decontate, incluzand aici si energia termica aferenta incalzirii in cazul blocurilor si locuintelor colective, cat si a faptului ca aceasta masura se va deconta 100% din fonduri europene, fiind obligatorie pastrarea unei piste de audit si asigurarea trasabilitatii intregului flux financiar, pana la plata facturilor la nivelul individual al beneficiarului eligibil al masurii.
 
"La 25 ianuarie a inceput procesul de printare si implicuire a cardurilor, iar de la 1 februarie primele carduri au ajuns catre beneficiari. In continuare, potrivit calendarului asumat, incepand de la 20 februarie se vor efectua platile pentru facturile curente si restante.

Call center pentru informatii suplimentare

Potentialii beneficiari urmeaza fie instiintati daca s-au descoperit situatii care ii fac neeligibili. In acest caz, ei pot suna la 0319966, numarul de call center-ul pentru care Posta a mobilizat peste 50 de angajati, unde vor primi informatii suplimentare si vor fi indrumati, daca situatia poate fi corectata.

In baza cardului se pot efectua plati in urmatoarele perioade:

a) Pentru transa I – valoare de 700 lei, in perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
b) Pentru transa II – valoare de 700 lei, in perioada septembrie 2023 – 27.12.2023. 
Cei care nu au fost eligibili pentru transa I, dar vor deveni la momentul intocmirii listelor pentru transa II, vor primi cardul de energie in cursul lunii septembrie", potrivit ministerului Investitiilor.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani