Grid star
eveniment

ORDONANTA ANTI-SPECULA, APROBATA – Sanctiunile care se pot aplica. Sunt considerate actiuni speculative practicarea unor preturi nejustificat de mari (Document)

Guvernul a adoptat ordonanta anti-specula care ii va permite sa emita hotarari, in anumite situatii, prin care sa defineasca produsele de risc.

Este vorba despre OUG privind actiunile speculative si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Sanctiunile maxime sunt pana la 500.000 de lei. Potrivit proiectului de lege care a fost dezbatut in guvern, amenda de la 50.000 lei la 500.000 lei pentru contraventiile savarsite de persoane juridice, si amenda de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contraventiile savarsite de persoane fizice. Prin aceasta ordonanta, in situatii de criza, Guvernul poate sa stabileasca prin hotarare care sunt produsele de risc. Hotararea va fi emisa pentru o perioada limitata de timp, de sase luni din zile, care poate fi prelungita succesiv, pentru o perioada de trei luni de zile
Potrivit vicepresedintelui Consiliului Concurentei, Dan Virgil Pascu, “ordonanta aceasta nu este aplicabila pretului produselor alimentare acum, pentru ca nu trecem printr-o criza de o gravitate atat de mare, incat sa se impuna emiterea unui astfel de HG”.

Situatii exceptionale

Potrivit ministerului Economiei, actul normativ are drept scop asigurarea unui nivel ridicat de protectie a consumatorilor si o buna functionare a pietei interne, fiind reglementate aspecte referitoare la protejarea directa sau indirecta a consumatorilor impotriva unor majorari nejustificate de preturi si disfunctionalitati evidente ale pietei, in situatii exceptionale precum: stare de mobilizare partiala sau totala a fortelor armate si stare de razboi, stare de asediu si stare de urgenta, stare de alerta sau alte situatii de criza stabilite explicit prin acte normative.
De asemenea, potrivit ministerului Economiei, sunt considerate actiuni speculative practicarea unor preturi nejustificat de mari, limitarea, in mod nejustificat, a productiei sau a vanzarilor, acumularea de marfuri de pe piata externa sau interna in scopul crearii unui deficit pe piata romaneasca si revanzarii lor ulterioare la un pret crescut in mod nejustificat.

Astfel, este definita in actul normativ aprobat de guvern, notiunea de risc speculativ vizand acele situatii in care apar majorari nejustificate de preturi sau exista un dezechilibru major intre cerere si oferta pe piata, identificate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in urma unor evaluari rezultate din controalele efectuate potrivit atributiilor sale, precum si de alte autoritati sau institutii publice in functie de aria de competenta, din oficiu sau la sesizarea structurilor asociative reprezentative ale mediului de afaceri sau ale consumatorilor.

Procedura

Mai mult, Guvernul Romaniei, prin HG, pentru o perioada de 6 luni, care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cate cel mult 3 luni, cat timp persista imprejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarari, va identifica produsele, categoriile de produse sau serviciile esentiale considerate in situatii de risc speculativ, va detalia criteriile de evaluare, procedura de analiza, aplicare si colaborare dintre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Consiliul Concurentei, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si alte autoritati si institutii publice, precum si procedura prin care pot fi consultate structurile asociative reprezentative ale mediului de afaceri sau ale consumatorilor.

Rolul ANAF

De asemenea, proiectul cuprinde si o prevedere conform careia ANAF va pune la dispozitia ANPC si Consiliului Concurentei, cu celeritate, toate datele solicitate cu privire la intreprinderile care desfasoara activitate pe teritoriul Romaniei, pe care le are la dispozitie sau pe care le-a obtinut in urma controalelor efectuate in vederea aplicarii prezentei OUG sau a celor efectuate potrivit atributiilor sale prevazute in Codul de procedura fiscala. Mecanismul de colaborare va fi detaliat prin protocol care va prevedea modalitatea de schimb obligatoriu de date si interoperabilitatea cu bazele de date ale ANAF.

*Proiectul de lege discutat in guvern

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani