Grid star
companii

CARREFOUR PREIA CORA – Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia

Consiliul Concurentei condus de Bogdan Chiritoiu (foto) anunta ca a autorizat tranzactia prin care grupul Carrefour intentioneaza sa preia Romania Hypermarche S.A., companie ce opereaza in Romania lantul de hypermarketuri „Cora” si magazine de proximitate „Cora Urban”.

In cadrul analizei efectuate de autoritatea de concurenta, a fost evaluat impactul operatiunii asupra optiunilor producatorilor/furnizorilor de produse alimentare si nealimentar. Astfel, s-a constat ca furnizorii au ca optiuni pentru plasarea produselor si celelalte formate de magazine, incluzand retele locale de supermarketuri, cash&carry, comert traditional etc. In plus, prezenta unor competitori importanti pe aceasta piata genereaza o presiune concurentiala semnificativa pentru a nu creste preturile pentru consumatori, Carrefour fiind concurat de grupul Schwarz (Kaufland&Lidl), Auchan, Profi, Penny si Mega Image, arata institutia condusa de Bogdan Chiritoiu.

Iata anuntul Consiliului Concurentei:

Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia prin care grupul Carrefour intentioneaza sa preia Romania Hypermarche S.A., companie ce opereaza in Romania lantul de hypermarketuri 'Cora' si magazine de proximitate 'Cora Urban'. In cadrul analizei efectuate de autoritatea de concurenta, a fost evaluat impactul operatiunii asupra optiunilor producatorilor/furnizorilor de produse alimentare si nealimentar. Astfel, s-a constat ca furnizorii au ca optiuni pentru plasarea produselor si celelalte formate de magazine, incluzand retele locale de supermarketuri, cash&carry, comert traditional etc. In plus, prezenta unor competitori importanti pe aceasta piata genereaza o presiune concurentiala semnificativa pentru a nu creste preturile pentru consumatori, Carrefour fiind concurat de grupul Schwarz (Kaufland&Lidl), Auchan, Profi, Penny si Mega Image. De asemenea, analiza a vizat ariile de captare a consumatorilor din jurul magazinelor Cora, respectiv 10 hipermarket-uri in Bucuresti, Bacau, Constanta, Drobeta Turnu Severin, Cluj Napoca, Ploiesti si 8 magazine de proximitate Cora Urban in Bucuresti si Chiajna (jud. Ilfov), luand in calcul o zona de pana la 10 minute de mers cu masina in jurul hipermarketurilor/supermarket-urilor si o zona de pana la 10 minute de mers pe jos si cu masina in jurul magazinelor de proximitate.

Nu sunt nemultumiri

De mentionat este faptul ca autoritatea de concurenta nu a primit observatii din partea mediului de afaceri cu privire la potentiale efecte de limitare sau inchidere a pietei in urma acestei tranzactii. In urma analizelor, Consiliul Concurentei a constatat ca aceasta tranzactie nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia si ca nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurential normal.

Reamintim ca operatiunea a fost, initial, in analiza Comisiei Europene, avand in vedere ca sunt implicate companii care deruleaza activitati in mai multe tari, dar pentru ca piata din Romania este cea mai afectata de aceasta tranzactie, autoritatea romana de concurenta a solicitat sa preia cazul, iar forul european a aprobat ca analiza sa se faca la nivel national.

Grupul Carrefour opereaza in Romania magazine de vanzare cu amanuntul, sub forma de hipermarketuri (Carrefour), magazine de tip supermarket (Carrefour Market), magazine de proximitate (Carrefour Express) si magazine de tip discount (Supeco).

Romania Hypermarche S.A. face parte din grupul belgian Louis Delhaize, care se ocupa preponderent de comertul cu amanuntul. In Romania detine hipermarketurile „Cora” si magazinele de proximitate „Cora Urban”. Decizia autoritatii de concurenta va fi publicata pe site-ul autoritatii nationale de concurenta, dupa eliminarea informatiilor cu caracter confidential”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani