CCR NU SUSTINE CUANTUMUL AMENZILOR – Mihai Daraban: "In noua forma a proiectului a ramas nemodificata o prevedere extrem de periculoasa”
26 May 2022 15:37 Lumea Banilor 800Camera de Comert si Industrie a Romaniei anunta ca nu sustine cuantumul amenzilor introduse in proiectul de OUG privind unele masuri in sectorul agricol si al industriei alimentare
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), ca mediator intre antreprenorii romani si decidentul politic, a facut o serie de propuneri in cadrul proiectului de Ordonanta de Urgenta (OUG) privind unele masuri in sectorul agricol si al industriei alimentare, propuneri care, ulterior, au fost incluse in noua forma a acestui proiect.
Exceptiile sugerate de CCIR
Astfel, la sugestia CCIR s-au introdus unele exceptii in ceea ce priveste obligatia de raportare/furnizare a datelor privind evolutia stocurilor detinute de catre comerciantii de produse agricole si alimentare care detin structuri de vanzare de pana la 400 mp, pentru comerciantii ambulanti, precum si pentru comerciantii care desfasoara activitati de comercializare in zone publice.
De asemenea, a fost introdusa propunerea CCIR de a fi exceptati de la obligatia de raportare a stocurilor operatorii care desfasoara activitati de productie agricola ce detin in stoc, in ultima zi a fiecarei luni, anumite cantitati, mai mici decat limitele stabilite prin proiectul de OUG. In noua varianta a proiectului, s-a stabilit ca aceasta raportare sa se realizeze lunar, nu saptamanal sau ori de cate ori Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) apreciaza ca este necesar, asa cum era prevazut in varianta initiala a proiectului.
Mesajul presedintelui Camerei
"CCIR saluta faptul ca MADR a tinut cont de o buna parte dintre propunerile noastre si acestea au fost introduse in proiectul de OUG. Cu toate acestea, in noua forma a proiectului a ramas nemodificata o prevedere extrem de periculoasa, prin care comerciantii si producatorii agricoli care nu raporteaza anumite stocuri, vor primi o amenda cuprinsa intre 500. 000 si un milion de lei. CCIR considera ca pentru o simpla omisiune de raportare aplicarea unei asemenea amenzi este disproportionata, mai ales pentru ca nu este vorba de vreun prejudiciu adus statului roman sau vreunui tert, ci doar de o eroare birocratica.
In plus, in mediul rural, acolo unde isi desfasoara activitatea producatorii agricoli, sunt frecvente situatiile in care conexiunile la internet lipsesc sau sunt precare, pentru a se putea realiza raportarile respective la timp, pe platforma ministerului. Unii producatori nu sunt digitalizati, fiindu-le, in esenta, greu sau imposibil sa transmita aceste cantitati in format online. Iar o amenda atat de mare poate duce la falimentarea societatii agricole respective”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.