Grid star
antreprenoriat

CIFRE DE ULTIMA ORA DESPRE ECONOMIA ROMANIEI – Raportul autoritatilor despre ce s-a intamplat in comert (Document)

In luna septembrie 2022, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut fata de luna august 2022, atat ca serie bruta cu 3,6%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,8%.


Potrivit Institutului National de Statistica, fata de luna septembrie 2021 volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), in luna septembrie 2022, a crescut atat ca serie bruta cu 2,5%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 3,2%.
In perioada ianuarie-septembrie 2022, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), a crescut fata de perioada similara din 2021 atat ca serie bruta cu 4,5%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 5,6%.

Septembrie 2022 comparativ cu august 2022

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna septembrie 2022, comparativ cu luna precedenta, a scazut, pe ansamblu, cu 3,6%, ca urmare a scaderilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (-8,3%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-2,2%)si la vanzarile de produse nealimentare (-0,4%). Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut, pe ansamblu, in luna septembrie 2022, comparativ cu luna precedenta, cu 0,8%, ca urmare a scaderilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (-1,6%) si la vanzarile de produse nealimentare (-0,8%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 3,1%.

Septembrie 2022 comparativ cu septembrie 2021

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna septembrie 2022, comparativ cu luna septembrie 2021, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 2,5%, datorita cresterilor inregistrate la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+13,6%) si la vanzarile de produse nealimentare (+1,5%).
Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au scazut cu 3,1%. Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna septembrie 2022, comparativ cu luna septembrie 2021, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 3,2%, datorita cresterilor inregistrate la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+14,1%) si la vanzarile de produse nealimentare (+1,8%). Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au scazut cu 0,2%.

Crestere de peste 5%

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in perioada ianuarie-septembrie 2022, comparativ cu perioada similara a anului trecut, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 4,5%, datorita cresterii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+9,1%), vanzarilor de produse nealimentare (+4,5%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+1,9%).
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada mentionata a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 5,6%, datorita cresterii inregistrate la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+9,2%), vanzarile de produse nealimentare (+4,3%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+3,7%).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani