Grid star
antreprenoriat

TEROAREA IFN-URILOR – Strigatul de disperare al unui fermier: „Sistemul bancar ni le-a aruncat in brate”

Sistemul bancar i-a adus in prag de disperare pe fermieri, obligandu-i sa se imprumute nu direct de la banci, ci de la institutiile financiare nebancare (IFN), care la randul lor imprumuta banii necesari de la banci.

Strigatul de disperare a fost lansat luni, 16 noiembrie 2020, de catre fermierul Alexandru Baciu din judetul Calarasi. Antreprenorul a ridicat problema in fata autoritatilor si a bancherilor prezenti la BucharestFoodSummit, relateaza FoodBiz.ro.

Fermierii romani sunt evoiti sa apeleze la credite cu dobanzi de pana la 9%, care ii pun in imposibilitatea de a concura de la egal la egal cu fermierii din Vest.

„Ce afacere sa faca Baciu ca sa fie profitabil sau sa-l concureze pe colegul din Germania, care acum se imprumuta la banca cu dobanda negativa?” a adaugat agricultorul din Calarasi.

Institutiile financiare trebuie sa se aplece cu mai multa atentie asupra agriculturii romanesti si sa inteleaga cu adevarat realitatile din domeniu, a subliniat Alexandru Baciu.

Ce ne-a facut noua sistemul bancar din Romania? Ne-a aruncat in brate asa-zisele sisteme nebancare, celebrele IFN-uri, care se imprumuta culmea la aceeasi banca la care sunt eu client, mie banca nu-mi da bani, dar ii da IFN-ului ca sa ma imprumute pe mine. Si dobanda bancii, cu dobanda IFN-ului, plus nu mai stiu cate comisioane ma imping pe mine intr-o dobanda de 9%. Pai, scuzati-ma, nu poti sa faci agricultura cu 9%. Nu va spun minciuni, sunt realitati….Mie, cel putin, si colegilor nostri fermieri ni se pare o bataie de joc acest sistem de a acorda credite in agricultura. Cum sa ma dezvolt eu cu 9%, ce investitii sa fac?” a comentat Baciu.

* Cititi mai multe aici

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani