Grid star
antreprenoriat

INTERES MAJOR PENTRU IMM INVEST PLUS – Estimarile bancilor privind finantarile acordate in 2023. Sumele cerute

"Bataie mare” in ceea ce priveste programul IMM INVEST PLUS. Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a finalizat centralizarea cererilor de inscriere in program ale finantatorilor, analizarea datelor si a informatiilor furnizate referitoare la dimensionarea plafoanelor de garantare solicitate in vederea acordarii de garantii, iar rezultatele obtinute arata ca atractivitatea programului este la cel mai inalt nivel.


Astfel, pe baza volumului finantarilor pe care estimeaza ca le vor acorda in 2023, cele 19 de banci inscrise in programul IMM INVEST PLUS au solicitat un plafon total de 21.947.017.075 lei, inregistrandu-se astfel un grad general de suprasubscriere de 352,67%, raportat la plafonul total aprobat in vederea emiterii de garantii de catre FNGCIMM in cadrul schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, pentru componentele gestionate de catre acesta, in valoare de 6.223.044.627 lei.
Cel mai mare interes l-a suscitat Subprogramul AGRO IMM INVEST cu un grad de suprasubscriere de 675,14% pentru un plafon aprobat de 150.046.348 lei. 
Subprogramul IMM Invest Romania dispune si in 2023 de cea mai mare valoare a plafonului alocat, 4.419.053.530 lei, gradul de subscriere inregistrat fiind de 331,13%. 
Cererea este semnificativa si pentru celelalte subprograme, plafoanele solicitate depasind semnificativ plafoanele alocate.

IMM Prod

Cu un plafon disponibil de 802.377.075 lei, IMM Prod a inregistrat un grad de subscriere de 415,21% iar pentru Garant Construct, componenta destinata sustinerii proiectelor de investitii pentru IMM-urile si intreprinderile mici cu capitalizare de piata medie din sectorul constructii, gradul de subscriere este de 351,18% pentru un plafon aprobat de 750.567.674 lei.

Garant Construct

Componenta Garant Construct destinata sustinerii proiectelor de investitii de scara mica pentru unitatile administrative – teritoriale, care presupun finantarea unor activitati din domeniul constructiilor, are un grad de subscriere de 330,69% iar plafonul alocat este de 101.000.000 lei.
Institutiile financiare inscrise in Program sunt: Banca Transilvania, ING Bank, BCR, Unicredit Bank, CEC Bank, Raiffeisen Bank, BRD, Eximbank,  OTP Bank, First Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Alpha Bank, Procredit Bank, Patria Bank, Libra Internet Bank, Vista Bank Romania, Garanti Bank, Techventures Bank si Banca Romana pentru Credite si Investitii.
Aplicatia programului este deschisa, intreprinzatorii se pot inscrie pe www.imminvest.ro pentru a beneficia de facilitatile de finantare oferite prin Programul IMM Invest PLUS, cel mai mare parteneriat public-privat din Romania.

Injectie de capital

Potrivit FNGCM, bilantul celor trei ani de implementare 2020-2022 a IMM INVEST inregistreaza peste 65.000 de garantii acordate, in valoare de peste 41 miliarde lei, care au sustinut credite de peste 48 miliarde. In urma acestei injectii de capital in economie, peste un milion de locuri de munca au fost salvate. In 2022 au accesat Programele IMM INVEST respectiv IMM INVEST PLUS circa 19.000 de antreprenori care au obtinut credite de peste 17 miliarde lei. 
Valoarea garantiilor acordate in anul 2020 reprezinta 28,4% din valoarea tuturor garantiilor acordate de FNGCIMM in 18 ani activitate desfasurata in perioada 2002 – 2019. 
In 2020, numarul garantiilor acordate s-a dublat comparativ cu anul precedent, iar valoric cresterea a fost de 349%, programul IMM INVEST avand o contributie majora la aceasta crestere.

Credite pentru investitii

Componenta IMM INVEST ROMANIA faciliteaza accesul la finantare a intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, inclusiv start-up-urilor, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investitii sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinantarea altor credite de investitii sau cheltuieli destinate achizitiei de parti sociale si actiuni.
Componenta AGRO IMM INVEST este dedicata intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, inclusiv start-up-urilor, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar. 
Componenta IMM PROD are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichiditatilor si finantarea investitiilor de catre IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activeaza in sectoare productive.
Componenta GARANT CONSTRUCT are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale pentru imbunatatirea eficientei energetice, sustinerea investitiilor in domeniul energiei verzi si alinierea la obiectivele de mediul implementate de:
-IMM-uri si intreprinderi mici cu capitalizare de piata medie din sectorul constructiilor, inclusiv start-up-uri, precum si arhitecti si birouri individuale de arhitectura 
-Unitati Administrativ Teritoriale (municipii, orase, comune).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani