Grid star
criptomonede

CINE CASTIGA DIN INCHIDEREA MINELOR BITCOIN DIN CHINA – Profitul minerilor ramasi in retea creste, in timp ce „fermele cripto” ar putea migra spre Rusia sau SUA

Paradoxal, insa represiunea declansata de China impotriva minarii Bitcoin aduce si avantaje. Intr-o prima etapa, mineritul devine mai usor si mai profitabil deoarece hashratul bitcoin a scazut de la un record de 180,7 milioane de terahasheti pe secunda - o masura a vitezei hardware-ului de criptare miniera - la mijlocul lunii mai pana la aproximativ 116,2 milioane incepand de miercuri, 23 iunie potrivit datelor Blockchain.com. In a doua etapa, castigul va ajunge in „curtea” statului care va crea cel mai repede un context favorabil pentru gazduirea fermelor cripto.

Reamintim ca luna trecuta, Beijingul a solicitat masuri de eliminare a mineritului bitcoin pe fondul declaratiilor privind ingrijorarile legate de impactul sau asupra mediului. Minerii cripto fug din China catre alte regiuni, cum ar fi America de Nord, scrie CNBC. Producatorul de hardware Bitmain a anuntat la o conferinta recenta pentru clientii sai de elita o multime de oportunitati de gazduire in SUA, scrie si Coindesk.com.

Represiunea Chinei s-a intensificat weekend-ul trecut, cand autoritatile din provincia chineza Sichuan, bogata in energie hidroelectrica, au ordonat minierilor cripto sa inchida operatiunile. Pretul Bitcoin a reactionat imediat prabusindu-se, la inceputul acestei saptamani, sub 30.000 de dolari.

Peste 90% din capacitatea miniera a bitcoin din China este inchisa

Acest impact urias asupra pietei cripto, care a pierdut in doar cateva zile 300 miliarde de dolari, vine in contextul in care se estimeaza ca peste 90% din capacitatea miniera a bitcoin din China este inchisa. Ultimele statistici arata ca intre 65% si 75% din totalul mineritului global de bitcoin are loc in China.

Insa aceasta veste nu tocmai buna pentru minerii de bitcoin din China, este vazuta ca o oportunitate peste ocean. Expertii cripto spun ca, cu mai multi mineri bitcoin care vor iesi offline din cauza restrictiilor Chinei, cota altor mineri din retea va creste, ceea ce va face potential mineritul mult mai profitabil.

In ultima luna, hashratul bitcoin a scazut de la un record de 180,7 milioane de terahasheti pe secunda - o masura a vitezei hardware-ului de criptare miniera - la mijlocul lunii mai pana la aproximativ 116,2 milioane incepand de miercuri, potrivit datelor Blockchain.com.

Pe masura ce mai hashrate-ul in retea scade, dificultatea minarii scade, iar minerii care raman activi in retea vor primi mai mult pentru cota lor proportionala din recompense”, a declarat pentru CNBC Kevin Zhang, vicepresedinte al companiei de cripte miniere Foundry.

In acelasi timp, dificultatea in retea a bitcoinului - o unitate care masoara cat de greu este pentru mineri sa extraga bitcoin - a scazut de la un record de peste 25 trilioane in mai la 19,9 trilioane saptamana trecuta. Dificultatea miniera este ajustata aproximativ la fiecare doua saptamani, deci exista un decalaj de timp in date.

Dificultatea retelei scade cu atat mai putine echipamente miniere sunt online”, a spus Killeen. Acest lucru duce efectiv la o concurenta mai mica pentru alti mineri de bitcoin.

Puterea de procesare a retelei bitcoin pare sa fi scazut brusc in urma represiunii de la Beijing

Cum profita minerii de acest lucru? Contextualizand, reamintim ca monedele digitale sunt sustinute de o vasta retea de computere din intreaga lume. In cazul bitcoin, aceste computere se lupta pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe pentru a face tranzactiile sa fie validate in retea. Acest proces genereaza si noi bitcoini, recompensand minerii in criptomoneda daca au succes.

In prezent, recompensele pentru mineri sunt limitate la 6,25 BTC. Inainte recompensa era 12,5 BTC, dar din moment ce oferta totala a bitcoinului este limitata la 21 de milioane, cantitatea de bitcoin cu care sunt recompensati minerii se reduce la jumatate aproximativ la fiecare patru ani.

A fi primul miner care a exploatat un nou bloc - in esenta o lista de tranzactii cu bitcoin - este un joc aleatoriu”, explica Alyse Killeen, fondator si partener administrativ al companiei de risc Stillmark.

Cu toate acestea, un alt factor important care determina profiturile pentru minerii de bitcoin este pretul bitcoinului, care a scazut de la recorduri in ultimele luni, in urma comentariilor negative ale CEO-ului Tesla Elon Musk si a represiunii Chinei asupra industriei, comenteaza CNBC.

Bitcoin s-a aproape injumatatit in valoare de cand a atins un nivel record de aproape 65.000 de dolari in aprilie. Criptomoneda a scazut marti sub 30.000 USD, stergand pe scurt castigurile sale din 2021, dar de atunci si-a revenit pentru a tranzactiona peste 34.000 USD.

Ce interese se ascund in spatele „represiunii” declansate de China impotriva minerilor

Oficial, justificarea pentru reprimarea „comportamentului de extragere si tranzactionare a Bitcoin” anuntata in declaratia emisa de vicepremierul Liu El trebuia „sa previna cu hotarare transmiterea riscurilor individuale in domeniul social”, scrie CoinDesk.com. Daca obiectivul este de a reduce speculatiile in criptomonede, platformele de schimb de criptomoneda ar fi tintele mai importante. Chiar daca directorii de la bursele Huobi si OKEx sunt periodic retinuti si hartuiti de statul chinez, acele burse sunt inca in functiune, scriu jurnalistii CoinDesk.com. Iar interzicerea mineritului nu face nimic pentru a inhiba scheme Ponzi precum PlusToken, pe care statul chinez il considera o sursa de instabilitate sociala.

Pana acum, stim ca represiunea este autentica. Masinile de minat bitcoin sunt oprite si hashratul scade. Inca nu este clar unde vor ajunge acesti mineri, mai nou mobili. SUA are a doua cea mai mare retea din lume, iar unii mineri par optimisti cu privire la oportunitatile de a migra spre vest fara intreruperi sustinute” - CoinDesk

Producatorul de hardware Bitmain a anuntat la o conferinta recenta pentru clientii sai de elita o multime de oportunitati de gazduire in SUA. Costul electricitatii brute nu mai este singura variabila de luat in calcul. Astazi, stabilitatea politica, claritatea reglementarii si respectarea drepturilor de proprietate privata sunt esentiale in procesul decizional al minerilor.

Analisti: Vulnerabilitatea Bitcoin fata de China si PCC se diminueaza

Dar in SUA, obtinerea permiselor necesare poate dura mai mult de sase luni. In plus, in timp ce unele state precum Texas si orase precum Jackson, Tennessee si Miami si-au indicat deschiderea fata de mineri, altele precum New York au adoptat o abordare hotarat ostila.

Alte destinatii mai convenabile pe termen scurt includ Kazahstanul, Asia Centrala si Rusia. Dar indiferent daca SUA sau alte state isi cresc cota de piata in detrimentul Chinei, acesta va fi un castig semnificativ pentru descentralizarea bitcoinului, stabilitatea mineritului si impactul climatic al bitcoinului. In cele din urma, vulnerabilitatea Bitcoin fata de China si PCC se topeste” - CoinDesk

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani