Grid star
eveniment

CIOLACU SUSPENDA NEGOCIERILE PENTRU NOUL GUVERN – Liderul PSD anunta ca agenda romanilor nu mai coincide cu agenda politica: "Rezolvarea solicitarilor sindicatelor, dar si restanta majora privind reforma pensiilor speciale”. Premierul Ciuca a anuntat ca d

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat sambata, 20 mai 2023, ca negocierile privind formarea noului cabinet trebuie suspendate. Asta in conditiile in care Ciolacu ar urma sa ii ia locul premierului Nicolae Ciuca, conform calendarului rotativei. In urma cu doua zile, Ciuca a anuntat ca va demisiona (click aici pentru a citi).

Ciolacu isi motiveaza decizia intr-o postare pe facebook:

"In acest moment, prioritatea tuturor decidentilor politici trebuie sa fie rezolvarea solicitarilor sindicatelor, dar si restanta majora privind reforma pensiilor speciale”.

Daca in privinta pensiilor speciale este o discutie lunga, la usa bate greva generala din invatamant, anuntata pentru 22 mai. Iar liderul PSD lasa de inteles ca acest lucru trebuie rezolvat inainte de discutiile din Coalitie pentru formarea noului guvern.

Ciolacu arata ca in acest moment agenda romanilor nu mai coincide cu agenda politica,

Iata anuntul lui Marcel Ciolacu:

"De cand am intrat la guvernare prioritatea noastra a fost stabilitatea tarii si buna guvernare, astfel incat romanii si economia romaneasca sa treaca mai usor peste multiplele crize cu care ne confruntam.

Este clar ca in acest moment agenda romanilor nu mai coincide cu agenda politica, iar eu am promis ca niciodata nu am sa pun interesele politice mai presus de intereselor romanilor.

De aceea, cred ca, in acest moment, prioritatea tuturor decidentilor politici trebuie sa fie rezolvarea solicitarilor sindicatelor, dar si restanta majora privind reforma pensiilor speciale. Pana la rezolvarea acestor doua prioritati, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendata.

Coalitia are datoria sa se reuneasca in primul rand pentru urgentele romanilor, iar programul de guvernare viitor este obligatoriu sa prevada solutiile sustenabile si un termen clar pentru noua lege a salarizarii”.

Greva generala

Reamintim ca luni, 22 mai 20023, s-a anuntat greva generala in invatamant. Sindicalistii din educatie precizeaza ca sunt dispusi sa negocieze, printre revendicari numarandu-se si marirea salariilor:

"Am facut tot posibilul ca sa nu ajungem la acest protest extrem. In continuare suntem deschisi la negocieri, indiferent de ziua si ora la care suntem invitati”.

Sindicalistii cer:

-Majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic;

-Instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei;

-Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic;

-Acordarea sporurilor pentru conditii de munca personalului din invatamant;

-Acordarea drepturilor prevazute in legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat etc.);

-Cresterea anuala a investitiilor in invatamant, pentru imbunatatirea bazei materiale si a infrastructurii;

-Renuntarea la aplicatia EduSal si inlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.

Le multumim si pe aceasta cale colegilor nostri pentru solidaritatea de care dau dovada si pentru semnarea referendumului privind declansarea grevei generale in educatie, incepand cu data de 22 mai 2023″.

 

 

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani