Grid star
eveniment

LINISTIREA LUI CITU – Replica pentru premier dupa atacul la BNR si guvernatorul Mugur Isarescu: “Ar trebui sa se abtina... O aiureala”

Premierul Romaniei Florin Citu a fost linistit rapid dupa atacul la BNR si guvernatorul Mugur Isarescu, fata de care a lasat sa se inteleaga ca exista posibilitatea ca in trecut sa nu fi luat masurile necesare pentru a opri cresterea inflatiei (click aici pentru a citi). Iar cel care l-a pus la punct pe Florin Citu este presedintele Consiliului Fiscal Daniel Daianu (foto).

Astfel, intr-un interviu acordat publicatiei profit.ro, Daniel Daianu i-a transmis lui Florin Citu ca declansarea unui conflict cu Banca Nationala a Romaniei este o greseala imensa, iar premierul Romaniei ar face sa se abtina. De asemenea, seful Consiliului Fiscal ii recomanda lui Citu ca mai uitil ar fi sa coopereze cu BNR, avand in vedere situatia din Romania: “A declansa acum un meci intre Guvern si BNR nu are rost, ar trebui sa se abtina. A avea acum un meci este o aiureala, nu ajuta deloc. Avem si o criza politica, o nenorocire. O nenorocire nu vine singura in cazul Romaniei. Dupa ce ca avem o pandemie, si noi in loc sa o invingem suntem incă in razboi si avem spitalele coplesite, fiindca nu am facut ce trebuie la timp, avem si acest soc la preturilor la energie. Deci un guvern ar trebui sa fie in primul rand preocupat de ce sa faca in aceste circumstante, sa colaboreze cu BNR, nu sa arunce sageti, mai pe fata, mai voalat”.

Inflatia sare de 7%

Pe de alta parte, in acelasi interviu, Daniel Daianu a dezvaluit ca din punctul sau de vedere inflatia va continua sa creasca, urmand sa depaseasca 7%: “Prognoza de 5,6 nu are relevanta, nu avem cum sa avem deflatie care sa duca la sub 6% in acest an. Eu cred ca ar fi bine in conditiile date sa terminăm cu o inflatie in jur de 7%. Opinia mea ca va trece de 7%, in mod vizibil”.

Atacul lui Citu

Amintim ca prim-ministrul Florin Citu a reactionat joi, 14 octombrie 2021, in termeni destul de critici, dupa ce BNR a decis majorarea dobanzii de politica monetara de la 1,25% la 1,5% pe an, contrar asteptarilor din piata. In acest sens, Citu a precizat ca spera ca BNR sa nu fi ratat in trecut vreo masura de reducere a inflatiei, vorbind inclusiv despre o eventuala punere in pericol a cresterii economice din cauza masurilor BNR.

Totodata, Citu i-a trasat sarcini lui Mugur Isarescu, cerandu-i sa convoace un comitet de macrostabilitate, dar mentionand ca guvernatorul BNR va decide cand o va face (click aici pentru a citi).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani