Grid star
eveniment

COMISIA EUROPEANA A APROBAT SCHEMA DE AJUTOR PENTRU AGRICULTURA – Bugetul este de 75 milioane euro. Conditiile pentru acordarea banilor

Comisia Europeana a aprobat o schema romaneasca de compensare a producatorilor agricoli pentru daunele suferite ca urmare a secetei severe din 2021 si 2022.

Masura, cu un buget de aproximativ 75 milioane EUR (aproximativ 365,6 milioane RON), este deschisa producatorilor agricoli de grau, secara, triticala, orz, ovaz si rapita direct afectati de seceta severa. Pentru a putea beneficia de ajutor, producatorii agricoli trebuie sa isi fi pierdut peste 30 % din culturi ca urmare a secetei.
In cadrul schemei, potrivit Comisiei Europene, ajutorul va lua forma unor subventii directe proportionale cu daunele suferite, pe baza rapoartelor privind daunele aduse culturilor. In cazul unei pierderi totale a culturilor lor, beneficiarii au dreptul la un ajutor in valoare de aproximativ 305 EUR/ha (1.500 RON/ha), care sa nu depaseasca 40 % din costurile eligibile. Schema de ajutoare se va incheia la 31 decembrie 2022.

Compensarea pierderilor

Comisia a constatat ca schema este necesara si adecvata pentru a compensa producatorii agricoli romani pentru pierderile suferite ca urmare a acestui fenomen meteorologic extrem.
"In plus, Comisia a concluzionat ca schema este proportionala, intrucat se limiteaza la minimul necesar, si ca nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurentei si a schimburilor comerciale in UE. Pe aceasta baza, Comisia a aprobat schema in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat", precizeaza CE.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani