Comisia Europeana cere Romaniei sa elimine plafonarea preturilor la gaze
07 May 2025 17:46 Lumea Banilor 1663
Comisia Europeana condusa de Ursula von der Leyen (foto stanga, langa presedintele interimar Ilie Bolojan, foto dreapta) cere Romaniei sa elimine restrictiile legate de stabilirea preturilor la gaze. Astfel, forul european a decis sa trimita un aviz motivat Romaniei pentru restrictionarea libertatii producatorilor de gaze de a stabili preturile angro. Romania are la dispozitie doua luni pentru a raspunde si a lua masurile necesare. In caz contrar, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene cu privire la acest caz.
Decizia CE vine dupa ce Romania a introdus o masura nationala care obliga producatorii de gaze sa vanda o parte din productia lor interna la un pret fix clientilor la nivel angro. Executivul european sustine ca preturile reglementate pe piata angro la nivelul UE denatureaza semnalele de pret si functionarea eficienta a pietei si, prin urmare, sunt incompatibile cu Directiva privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale.
“In octombrie 2024, Comisia a trimis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere. Comisia considera ca masura legata de pretul gazelor restrictioneaza principiile fundamentale ale formarii libere a preturilor pe piata angro a gazelor, in detrimentul pietei interne si al consumatorilor. In consecinta, Comisia a decis sa emita un aviz motivat adresat Romaniei, care din acest moment are la dispozitie doua luni pentru a raspunde si a lua masurile necesare. In caz contrar, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene cu privire la acest caz. Avizul motivat nu abordeaza legalitatea regimului din Romania de plafonare a veniturilor pentru producatorii de energie electrica, care a fost, de asemenea, inclus in scrisoarea de punere in intarziere. Acest lucru se datoreaza faptului ca mai multe hotarari preliminare sunt pe rolul Curtii de Justitie in aceasta privinta. In functie de rezultatul acestor cauze ale Curtii, Comisia va lua o decizie cu privire la continuarea urmaririi problemei prin masuri de constatare a neindeplinirii obligatiilor”.