Grid star
eveniment

COMPENSAREA MUNCII SUPLIMENTARE DIN SERVICIILE SECRETE - Reguli noi pentru angajatii din sistemul de ordine publica si siguranta nationala. Proiectul a fost depus in Parlament (Document)

Proiectul de lege privind modificarea Codului muncii pentru anumiti bugetari a fost depus in Senat. Concret, se doreste prelungirea termenului de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere platite de la 90 de zile, asa cum este in prezent, la 180 de zile, pentru angajatii din sistemul de ordine publica si siguranta nationala.

Codul muncii ofera in prezent posibilitatea angajatorilor sa compenseze munca suplimentara cu zile libere platite. Initial era prevazuta o perioada de 60 de zile, dar Guvernul, tinand cont de dificultatile economice care afecteaza numerosi operatori economici, a extins termenul la 90 de zile. Si asta pentru a flexibiliza raporturile de munca prin crearea posibilitatii compensarii intr-o perioada mai mare de timp si asigurarea desfasurarii activitatii angajatorilor in bune conditii, se arata in expunerea de motive.

180 zile termen

Institutiile din Sistemul de ordine publica si siguranta nationala, respectiv Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Proteetie si Paza, precum si Serviciul de Telecomunicatii Speciale, se confrunta cu lipsa de personal si, data fiind natura activitatii desfasurate, nu reusesc sa compenseze munca suplimentara cu zile libere platite. De asemenea, plata muncii suplimentare dupa cele 90 de zile prevazute de lege se face anevoios si nu se aplica tuturor categoriilor de personal”, arata initiatorii.

Astfel, se propune extinderea termenului de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere platite de la 90 de zile la 180 de zile pentru institutiile mentionate mai sus.

Potrivit Codului Muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani