Grid star
camere de comert

CONSOLIDAREA RELATIILOR BILATERALE - Intalnire JETRO – CCIR pentru dinamizarea relatiilor economice Romania- Japonia

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban (foto stanga), a primit in 24 iulie 2023 vizita lui Sawaka Takazaki, noul director general al Japan External Trade Organization (JETRO) Romania, in vederea continuarii demersurilor referitoare la consolidarea relatiilor bilaterale dintre cele doua state.

"Japonia reprezinta o piata importanta pentru Romania, consumatorul roman fiind familiarizat cu produsele nipone consacrate, si aici ma refer la electrocasnice, utilaje industriale sau automobile. De asemenea, este foarte bine cunoscuta implicarea Japoniei in industria navala, prin investitiile in lucrarile de constructie a terminalului de containere din Portul Constanta, dar si in proiectarea si executia podului de peste Dunare de la Braila. Portul Constanta poate reprezenta si o oportunitate de investitie pentru oamenii de afaceri japonezi, existand toate facilitatile ca acesta sa devina un hub pentru marfurile japoneze catre statele UE.

Avantaje

Totodata, exista avantaje certe in ceea ce priveste tranzitarea marfurilor prin Portul Constanta. Astfel, timpul de tranzitare este redus cu cel putin 60% pentru transporturile navale care folosesc ruta canal Suez – Port Constanta, in comparatie cu cele care au ca destinatie portul Rotterdam. In plus, se poate valorifica potentialul canalului Dunare – Marea Neagra, prin care pot fi tranzitate marfuri catre statele riverane. Ca urmare, contam pe sprijinul JETRO in ceea ce priveste atragerea unor proiecte de investitii majore, atat in domemiul naval, cat si in alte sectoare economice din Romania”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.

Organizatie repezentativa

"In noua mea calitate de director general al JETRO Romania am dorit ca primul contact pe care il am in tara dumneavoastra sa fie cel cu CCIR, cea mai reprezentativa organizatie de promovare a mediului de afaceri. La nivelul JETRO, apreciem in mod deosebit parteneriatul cu CCIR, in cei peste cinci ani de colaborare fiind extrem de multumiti de profesionalismul, seriozitatea si implicarea organizatiei dumneavoastra.

Sa nu uitam faptul ca in aceasta perioada, acest parteneriat s-a concretizat printr-o serie de evenimente comune, precum: editiile din 2017 si 2020 a ‘Parts Components Procurement Exhibition’, misiunile economice japoneze in Romania din 2018 si misiunea economica organizata de CCIR la Tokyo si Osaka, in noiembrie 2019.

Va asiguram ca si in viitor vom actiona intens pentru o dezvoltare continua a relatiilor comerciale dintre cele doua state si vom valorifica pozitia CCIR ca reprezentant de varf al comunitatii de business din tara dumneavoastra”, a declarat directorul general JETRO Romania, Sawaka Takazaki.

JETRO (Japan External Trade Organization) este o organizatie guvernamentala japoneza infiintata in 1958, care are ca obiect de activitate promovarea comertului si investitiilor reciproce dintre Japonia si restul lumii. Scopul initial al activitatii JETRO a fost de a promova exporturile companiilor japoneze in strainatate, dar in secolul al XXI-lea activitatea s-a concentrat in special pe atragerea de investitii straine si pe sprijinirea firmelor mici si mijlocii din Japonia, in vederea maximizarii potentialului lor de export la nivel mondial.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani