Grid star
camere de comert

COOPERARE ECONOMICA - CCIR se implica in atragerea de investitii din Republica Coreea de Sud

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban (foto stanga), a avut in 29 iunie 2023 o noua intrevedere cu E.S. Rim Kap-soo, ambasadorul Republicii Coreea de Sud in Romania, in continuarea consultarilor avute cu partea coreeana pe linia parteneriatului strategic.

Intalnirea a avut ca scop informarea conducerii CCIR cu privire la continutul foii de parcurs stabilita de autoritatile romane si coreene pentru intensificarea relatiilor economice bilaterale. Cu acest prilej, au fost punctate domeniile de interes comun asupra carora se vor concentra eforturile comunitatilor de afaceri din cele doua state.

CCIR este profund implicata in dezvoltarea componentei economice a parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii (SUA), Coreea de Sud si Japonia, iar domeniile stabilite cu misiunea diplomatica coreeana vizeaza obiective strategice de mare interes care vor determina expansiunea afacerilor romanesti pe pietele extracomunitare. La nivelul organizatiei noastre exista o permanenta preocupare privind oportunitatea cooperarii cu mediille de afaceri din cele doua state, in special in ceea ce priveste modernizarea portului si santierului naval Constanta, obiectiv care detine un potential semnificativ, mai ales in noul context geopolitic. Propunerile noastre, facute inclusiv la intalnirea de azi, au fost receptionate cu deschidere de catre partea coreeana, fiind apreciat avantajul care poate fi obtinut si prin exploatarea intregului coridor dunarean. Trebuie sa ne gandim ca preluarea a 18 mii de tone de marfuri cu ajutorul barjelor fluviale este un proces mult mai eficient decat transportul aceleiasi cantitati de marfuri utilizand un numar de 900 de camioane”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.

Investitii coreene

La nivel oficial, exista o preocupare permanenta pentru identificarea si implementarea solutiilor de dezvoltare a industriilor energiei, apararii, IT&C si a infrastructurii, prin potentiale investitii coreene. Intre Romania si Coreea de Sud exista o  relatie stransa de cooperare atat pe plan economic, cat si pe plan diplomatic, dovada fiind si seria de intalniri, organizate in acest an,  la care au participat oficiali de rang inalt din cele doua state. Aceste discutii s-au concretizat in proiectele comune de cooperare in sectorul energiei nucleare, investitiile recente insumand 200 milioane de euro.

In momentul de fata, exista parteneriate intre Nuclearelectrica si compania Korea Hydro, precum si o implicare a Coreei de Sud, alaturi de SUA si Japonia, in ceea ce priveste proiectarea si implementarea reactoarelor nucleare modulare in Romania. In acest context, intalnirea de astazi devine foarte importanta pentru dinamizarea relatiilor economice dintre cele doua state, dialogul cu presedintele CCIR, Mihai Daraban fiind ca intotdeauna extrem de constructiv”, a declarat ambasadorul Republicii Coreea de Sud in Romania, E.S. Rim Kap-soo.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani