Grid star
antreprenoriat

COSTUL ORAR AL FORTEI DE MUNCA – Crestere de aproape 7% intr-un an (Document)

Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 6,39% in trimestrul III din acest an, comparativ cu perioada similara din 2020, si cu 1,31% raportat la trimestrul precedent din 2021.
Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata.

Trimestrul III 2021 comparativ cu trimestrul II 2021

Potrivit Institutului National de Statistica, fata de trimestrul II 2021, cea mai semnificativa crestere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a regasit in invatamant (26,72%), ca urmare a vacantei scolare si, in consecinta, a diminuarii timpului efectiv lucrat. De asemenea, cresteri mai mari ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in administratia publica (3,36%), respectiv in industria extractiva (2,16%).

Cele mai importante scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in intermedieri financiare si asigurari (-4,13%), sanatate si asistenta sociala (-3,48%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-2,69%), respectiv in constructii (-2,27%). Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe2 (salariale) cu forta de munca a crescut cu 1,34%, iar cea a cheltuielilor indirecte2 (non-salariale) cu 0,72%.

Trimestrul III 2021 comparativ cu trimestrul III 2020

Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in hoteluri si restaurante (11,40%), informatii si comunicatii (11,13%), comert (10,30%), respectiv in industria prelucratoare (9,64%). Fata de perioada analizata, INS arata ca diminuarea costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a observat doar in invatamant (-1,51%).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani