Grid star
antreprenoriat

CREDITE DE MILIARDE DE LEI, GARANTATE DE STAT - 20 de banci s-au inscris in programul IMM INVEST. Lista institutiilor financiare

20 de banci s-au inscris in programul IMM INVEST PLUS pentru a acorda credite garantate de stat  in valoare de 12 miliarde lei. Acesta reprezinta cel mai mare plafon de garantare alocat din surse guvernamentale pe care il deruleaza Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).
 
Volumul total al finantarilor care vor fi acordate de banci in 2022 este estimat la peste 14 miliarde de lei. Astfel, potrivit Fondului, gradul de suprasubscriere pentru programul IMM INVEST PLUS este de 120,03%, cea mai mare solicitare de plafon fiind pentru componenta IMM INVEST ROMANIA, cu o suprasubscriere de 122,88 %.
In program,si-au au exprimat intentia de a participa si au transmis solicitari de plafoane de garantare pentru anul 2022, pe cele patru componente, urmatoarele institutii financiare: Banca Transilvania, ING Bank, BCR, Unicredit Bank, CEC Bank, Raiffeisen Bank, BRD, Eximbank,  OTP Bank, First Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Alpha Bank, Procredit Bank, Patria Bank, Libra Internet Bank, Vista Bank Romania, Garanti Bank, Techventures Bank,  Credit Europe Bank si Banca Romana pentru Credite si Investitii.

Plafoanele

Componentele gestionate de catre FNGCIMM au alocari de plafoane de garantare distincte. Astfel, IMM INVEST ROMANIA beneficiaza de 6.500.000.000 lei,  AGRO IMM INVEST are alocat un plafon de 1.600.000.000 lei, IMM PROD un plafon de 2.400.000.000 lei, iar GARANT CONSTRUCT, cu un plafon de 1.500.000.000 lei, aloca 1.000.000.000 lei pentru subcomponenta de sustinere a proiectelor de investitii pentru IMM-urile si intreprinderile mici cu capitalizare de piata medie din sectorul constructii, iar 500.000.000 lei pentru subcomponenta de sustinere a proiectelor de investitii de scara mica pentru unitatile administrative – teritoriale.

Rata dobanzii

 FNGCIMM a procedat la centralizarea cererilor de inscriere in program, la analizarea datelor si informatiilor furnizate de finantatori referitoare la dimensionarea plafoanelor de garantare solicitate in vederea acordarii de garantii si a inceput alocarea plafoanelor de garantare catre institutiile de credit, precum si la incadrarea costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor garantate in cadrul programului, respectiv:
a) rata dobanzii - rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja, diferentiata astfel:
a1) componenta IMM INVEST ROMANIA - pentru creditele de investitii, marja este de maximum 2,0% pe an, pentru creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru, marja este de maximum 2,5% pe an;
a2) componenta IMM PROD - pentru creditele de investitii acordate in conditiile Programului, marja este de maximum 1% pe an, iar pentru creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru, marja este de maximum 1,5% pe an, si de maximum 0,75% pe an pentru creditele destinate acoperirii cheltuielilor de reconversie;
a3) componenta GARANT CONSTRUCT – pentru creditele de investitii, creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru, marja este de maximum 1,9% pe an.
a4) componenta AGRO IMM INVEST - pentru creditele de investitii marja este de maximum 2,0% pe an, iar pentru creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru, marja este de maximum 2,5% pe an.;
Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre institutia de credit in toate etapele creditarii. Marja nu include comisionul de administrare, comisionul de risc, precum si taxele aferente operatiunilor conexe activitatii de creditare (taxe notariale, costurile legate de evaluare si inregistrarea garantiilor, etc.).

Peste 6.000 de solicitari

"Aplicatia www.imminvest.ro a fost deschisa pentru beneficiari la 15 septembrie 2022, iar pana la aceasta data, portalul inregistreaza peste 6.000 de solicitari de credite pentru toate componentele Programului, formulate de 2.711 IMM-uri inscrise in  program. Dintre acestea, un numar de 3.533 de credite in valoare de peste 6,3 miliarde lei, se afla in diverse stadii de analiza si aprobare.
Cel mai ridicat nivel de interes se manifesta pentru IMM INVEST ROMANIA, un numar de 2.287 credite fiind solicitate pe aceasta componenta, dintre care 709 sunt credite pentru investitii. Pentru IMM PROD si GARANT CONSTRUCT s-a inregistrat o cerere relativ similara, peste 700 de solicitari pentru fiecare dintre componente. Componenta GARANT CONSTRUCT numara deja 464 credite in valoare de peste 1 miliard lei, iar IMM PROD, inregistreaza solicitari de 498 credite, in valoare de peste 959 milioane lei”
, precizeaza Fondul.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani