Grid star
eveniment

CRESTEREA TVA, REFUZATA – Guvernul ramane pe pozitii: nu este de acord cu cererile Comisiei Europene. Ciolacu merge la Bruxelles si ar putea anunta supraimpozitarea marilor companii

Guvernul Ciolacu respinge cererea Comisiei Europene de crestere a TVA de la 19 la 21%. Nu va fi redusa nici cota redusa la alimente. Potrivit g4media, premierul Marcel Ciolacu merge la Bruxelles pentru a discuta cu Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei.

Seful Executivului incearca sa ii convinga pe oficialii europeni sa accepte un deficit bugetar mai mare al Romaniei, pana la 5,5, fata de 4,4, cel asumat. Ciolacu ar putea anunta la Bruxelles si impozitarea cu 1% pe cifra de afaceri a marilor companii. In plus, pe surse se anunta ca oficialii europeni vor fi instintati si ca urmeaza eliminarea facilitatilor fiscale pentru salariatii din IT, agricultura si constructii, dar si un supraimpozit pe locuintele care depasesc, cumulat, valoarea de 500.000 de euro. Alte masuri ar viza cresterea plafonului pentru microintreprinderi, eliminarea plafonului de TVA de 5% pentru mai multe produse si servicii, desfiintarea a 200.000 de posturi neocupate din administratie, desfiintarea unor posturi de sefi din administratie, cresterea redeventelor pentru anumite resurse naturale.

Explicatiile lui Bolos

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a declarat la digi 24 ca era o asteptare din partea Comisiei ca tinta de 4,4% din PIB aproape ca nu poate fi respectata.

"Am aratat si cauzele, care au fost atat de natura interna, cat si de natura externa. Discutam aici de la cheltuiielile pe compensarea energiei pentru populatie si mediul de afaceri pana la cheltuielile care au fost cu refugiatii din Ucraina, atat pe linie de costuri directe si costuri indirecte pe care le-am avut. De asemenea, am avut costuri cu cheltuielile militare – Romania si-a crescut alocarea bugetara de la 2% la 2,5%. Toate acestea sunt cauze externe Romaniei si justifica intr-o oarecare masura aceasta depasire a tintei de deficit bugetar pe care ne-am asumat-o”.

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani