Grid star
eveniment

PRETUL LA ENERGIE SI GAZE DE LA 1 APRILIE - Tarifele pentru populatie. Urmeaza decizia premierului (Document)

UPDATE 20.00. Premierul Ciuca a anuntat preturile

"Am incheiat sedinta de guvern, in cadrul careia au fost adoptate o serie de acte normative, iar unul dintre acestea se refera la ceea ce am promis in serile trecute, pentru cea ce inseamna protejarea cetatenilor, a locurilor de munca si, desigur, pentru protejarea economiei, si anume masurile de protectie pentru ceea ce inseamna cresterea preturilor la energie si gaze naturale.
Astfel, in cadrul ordonantei de urgenta, am stabilit urmatoarele: pentru consumatorii casnici, care consuma pana in 100 de kW, pretul va fi de 0,68 lei, masura de care vor beneficia aproximativ 3,5 milioane de gospodarii. Pentru cei care consuma intre 100 si 300 de kW, pretul va fi de 0,80 lei, iar de aceasta masura vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodarii. Pentru consumatorii non-casnici, pretul va fi de aproximativ 1 leu pe kilowatt, iar aici discutam de intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi, de asemenea, din industria alimentara. De asemenea, pentru consumatorii energointensivi se va aplica o schema de ajutor de stat.
In ceea ce priveste pretul gazelor naturale, pentru consumatorii casnici pretul va fi de maxim 0,31 lei pe kW, iar pentru consumatorii non-casnici pretul va fi de pana la 0,37 lei pe kW, cu mentiunea ca pentru intreprinderile care au avut un consum, la locul de consum, in anul 2021 de pana la 50.000 de kW pe ora se mentine acelasi pret.
Am luat toate aceste masuri, asa cum am precizat anterior, astfel incat sa continuam cu programul si masurile guvernamentale pentru a putea proteja cetatenii, pentru a stimula economia si a proteja locurile de munca.
Concomitent, la nivelul Ministerului Energiei se iau masuri pentru tot ceea ce inseamna identificarea de surse noi de energie si, de asemenea, pentru identificarea de surse noi de aprovizionare cu gaze naturale".

Ministerul Energiei condus de Virgil Popescu (foto) a pus in dezbatere publica proiectul Ordonantei de urgenta privind preturile la energie pe care le vor plati romanii in perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. Urmeaza ca documentul sa fie discutat in guvern, si va intra in vigoare doar dupa adoptarea acestuia.

Iata ce prevede:

Pentru consumul realizat in perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, pretul final facturat de catre furnizorii de energie electrica/operatorii de distributie de energie electrica care asigura revanzarea energiei electrice este:

Art. 1

(1) Pentru consumul realizat in perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, pretul final facturat de catre furnizorii de energie electrica/operatorii de distributie de energie electrica care asigura revanzarea energiei electrice este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 este cuprins intre 100 kWh si 300 KWh inclusiv;

c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor noncasnici.

Pretul la gaze

(2) Pentru consumul realizat in perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, pretul final facturat de catre furnizorii de gaze naturale este:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici;
b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor noncasnici al caror consum anual de gaze naturale realizat in anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum si in cazul producatorilor de energie termica destinata consumului altor clientii decat cei prevazuti la art. 12.

(3) Pretul final facturat prevazut la alin. (1) lit. a) se aplica si in cazul locurilor de consum ale clientilor casnici racordate incepand cu data de 1 ianuarie 2022.

(4) Pretul final facturat prevazut la alin. (1) lit. c) si alin (2) lit. b) se aplica si in cazul locurilor de consum ale clientilor noncasnici racordate incepand cu data de 1 ianuarie 2022.

(5) Prin derogare de la prevederile alin. (1) in cazul locurilor de consum ale clientilor casnici dintr-un condominiu, racordate printr-o instalatie comuna cu un singur contor de masurare, pentru incadrarea in transele de consum prevazute la alin. (1) lit. a) si b), consumul fiecarui proprietar, se determina prin impartirea consumului total al asociatiei de proprietari/locatari inregistrat in anul 2021, respectiv 2022 in situatia prevazuta la alin. (9), la 12 si la numarul de spatii locative care fac parte din respectivul condominiu.

(6) Pentru calcul la fiecare spatiu locativ din condominiu, consumul de gaze naturale/energie electrica se determina prin impartirea consumului total anual al asociatiei de proprietari/locatari la numarul de spatii locative care fac parte din respectivul condominiu.

(7) In cazul cartierelor de tip rezidential pentru care furnizorii au incheiate contracte de furnizare cu primariile, respectiv dezvoltatorii imobiliari/asociatiile de proprietari ale dezvoltarilor imobiliare, iar locurile de consum ale clientilor casnici sunt facturate la comun printr-o singura factura, consumul aferent respectivelor contracte si impartirea la nivelul beneficiarilor consumatori casnici se trateaza similar consumului mentionat la art.1 alin. (5) si (6).

Iata proiectul OUG

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani