Grid star
companii

CUM POATE AJUTA STATUL IMM-URILE – Reorganizarea Ministerului Economiei, facuta in sprijinul operatorilor economici. CNIPMMR propune infiintarea de noi directii pentru eliminarea birocatiei

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), confederatie patronala care reprezinta interesele mediului de afaceri la nivel national inca din 1992, a analizat proiectul de hotarare a Guvernului care prevede reorganizarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului. Conform noii titluaturi, arata Consiliul National al IMM-urilor din Romania domeniile de activitate prioritare vor fi economia, turismul si antreprenoriatul, lucru care poate, optimist sa insemne ca nu va mai exista "o separare a domeniilor de activitate, ajutoarele de stat sa fie gestionate intr-o singura directie generala iar legislatia in materie de reglementare si debirocratizare sa fie stabilita in cadrul unei singure structuri".

Aceste modificari au atras astfel infiintarea unor noi directii, dar si desfiintarea altora. Astfel, au fost infiintate Directa Generală Promovarea Economiei care ‚ ’’are rolul de promovare a economiei, inclusiv a turismului natonal, a exporturilor, a investitilor străine ’’ , Directa Generală Reglementare si Debirocratizare care are rolul de consultare cu mediul de afaceri, sprijin in elaborare si implementarea măsurilor identificate pentru usurarea poverii si scăderea costurilor birocratice cu care se confruntă mediul antreprenorial, dar si Directa Generala Ajutor de Stat.

Vor fi desfiintate insa Directia Generala IMM si Mediul de Afaceri precum si Directia Generala Investitii Straine. In acelasi timp, conform Proiectului de Hotarare a Guvernului, vor fi pastrate Directia Generala de Turism precum si Departamentul de Comert Exterior.

Insa, subliniaza Consiliul National al IMM-urilor din Romania, mediul de afaceri are nevoie de unitate si sprijin in fiecare etapa a vietii antreprenoriale, iar pentru a functiona corect, acesta are nevoie de programe de infiintare companii (stimulare si finantare), de un cadru legislativ care sa-l indrume si sa-l protejeze in desfasurarea activitatii (reglementare, debirocratizare si prevenire), si nu in ultimul rand de internationalizarea afacerii (masuri si programe de sustinere exportului).

De aceea, Consiliul National al IMM-urilor din Romania propune ca Directia Generala de Turism sa asigure toate atributiile in materie de turism si anume reglementare, programe de promovare precum si reteaua de atasati din turism, si sa fie infiintate doua noi directii, respectiv Directia Generala de Investitii Straine si Directia Generala de Antreprenoriat, aceasta urmand sa asigure atributiile de reglementare, debirocratizare, Programe sustinere IMM si Programe Promovare Export".

Redam analiza efectuata de CNIPMMR din 8 martie 2021:

In data de 03.02.2021 a fost publicat pe site-ul www.imm.gov.ro Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, Anteprenoriatului şi Turismului.

In noua organigramă sunt pastrate Directia Generala de Turism precum si Departamentul de Comert Exterior, dar sunt desfiintate Directia Generala IMM si Mediul de Afaceri precum si Directia Generala Investitii Straine.

De asemenea, se propun infiintarea unor noi directii generale astfel:

  • Directa Generală Promovarea Economiei , structură care ‚ ’’are rolul de promovare a economiei, inclusiv a turismului natonal, a exporturilor, a investitilor străine ’’ ;
  • Directa Generală Reglementare si Debirocratizare structură are rolul de consultare cu mediul de afaceri, sprijin in elaborare si implementarea măsurilor identificate pentru usurarea poverii si scăderea costurilor birocratice cu care se confruntă mediul antreprenorial, …in cadrul directei se vor stabili structuri distincte cu atributi in domeniile: politici comerciale, politici industriale si competitivitate, piața internă, mediul de afaceri ;
  • Directa Generala Ajutor de Stat ‚’’structură ce are rolul de a gestiona ajutorul de stat acordat prin schemele de ajutor de stat’’ in cadrul careia se va infiinta un ‚’compartiment cu atributi privind: programe si ajutor de stat, in sens generic, un compartiment distinct care să deservească domeniul antreprenoriatului si să conducă la crearea/ implementarea programelor pentru IMM, o structură care să concentreze competențe si atributi in materia evaluării si contractării ‚’’

Din titulatura noului minister intelegem domeniile de activitate prioritare care se sustin prin infiintarea acestuia si anume economia, turismul si antreprenoriatul

Astfel ca in noua propunere de organizare se doreste ca in ceea ce priveste promovarea sa nu mai existe o separare a domeniilor de activitate, ajutoarele de stat sa fie gestionate intr-o singura directie generala iar legislatia in materie de reglementare si debirocratizare sa fie stabilita in cadrul unei singure structuri.

In ceea ce priveste activitatea antreprenoriala aceasta ar fi astfel impartita in cadrul acestor trei directii generale.

Consideram ca exemplele de buna practica care functioneaza in alte tari europene trebuie folosite si implementate conform legislatiei in vigoare , astfel incat domenii prioritare ca turismul , atragerea investitiilor straine, sau antreprenoriatul ar trebui organizate transversal coordonarea acestora fiind realizata de catre o singura persoana deschisa catre dialog si solutii .

Astfel ca desi se pastreaza Directia Generala de Turism aceasta ‘’ va asigura indeplinirea atributilor ministerului privind reglementarea, autorizarea si controlul in domeniul specific de activitate’’ rolul de promovare a turismului fiind preluat de Directa Generală Promovarea Economiei.

Programele si masurile de promovarea a turismului sunt diferite si specifice de cele care ar trebui sa promoveze industria sau alte domenii ale economiei in general, turismul fiind un domeniu specific ce ar trebui sa functioneze unitar si independent asa cum de altfel se intampla in Austria, Germania, Franța, Italia, Ungaria, unde există departamente pentru finanțarea turismului, există bănci ale turismului, departament pentru promovare a turismului.

In ceea ce primeste atragerea investitiilor acestea au nevoie de sustinerea si forta unei directii generale in directa coordonare a unui secretar de stat astfel incat INVEST ROMANIA sa-si creasca activitatea si sa nu existe riscul de a-si pierde identitatea.

Datorita importantei acestui domeniu multe tari europene functioneaza unitar sub forma unor agentii de atragere a investitiilor straine coordonate de la nivel guvernamental ,deciziile necesitand reactie rapida si forta decizionala, Romania fiind in concurenta directa cu Ungaria, Grecia, Austria sau Italia (HIPA, ENTERPRISEGREECE , INVESTAUSTRIA, INVESTINITALY).

Mediul de afaceri are nevoie de unitate si sprijin in fiecare etapa a vietii antreprenoriale.

Pentru a functiona corect aceasta are nevoie de programe de infiintare companii (stimulare si finantare), de legislatie care sa-l indrume si sa-l protejeze in desfasurarea activitatii (reglementare , debirocratizare si prevenire), si nu in ultimul rand de internationalizarea afacerii (masuri si programe de sustinere exportului).

Toate aceste masuri ar trebuie sa functioneze intr-o organizare unitara ca un intreg sub coordonarea unei directii generale.

Propunem ca:

  • Directia Generala de Turism sa asigure toate atributiile in materie de turism si anume reglementare, programe de promovare precum si reteaua de atasati din turism .
  • Infiintare Directie Generala de Investitii Straine
  • Infiintare Directie Generala de Antreprenoriat care sa asigure atributiile de reglementare, debirocratizare, Programe sustinere IMM si Programe Promovare Export"

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani