Grid star
eveniment

SUPRAVEGHERE DIN PARTEA STATULUI – Conditiile in care companiile din Romania controlate de entitati supuse sanctiunilor impotriva Rusiei pot functiona

Companiile din Romania controlate de entitati supuse sanctiunilor introduse impotriva Rusiei, pe fondul situatiei din Ucraina, isi vor putea continua activitatea fara a avea conturi blocate, daca vor intra sub un sistem de supraveghere din partea statului.

Ordonanta de urgenta aprobata joi completeaza OUG nr.202/2008 privind punerea in aplicare a sanctiunilor internationale, prin reglementarea posibilitatii de instituire a unui set eficient de garantii, care sa asigure ca regimul de sanctiuni al Uniunii Europene nu este prejudiciat, in cazul acordarii unor derogari, iar persoanele juridice din Romania sa isi poata continua activitatea. Potrivit ministerului Economiei condus de Florin Spataru (foto) se introduce un supraveghetor desemnat de stat pentru aceste companii, conditia pentru instituirea supravegherii fiind ca aplicarea masurii restrictive a inghetarii fondurilor si a resurselor economice ale persoanei juridice sa aiba un impact economic semnificativ. Autoritatea competenta sesizata va transmite in termen de o zi lucratoare solicitarea companiei catre Ministerul Economiei pentru verificarea indeplinirii conditiilor. Daca cererea pentru supraveghere este aprobata, prin ordin al ministrului Economiei, se desemneaza un reprezentant din cadrul ministerului care sa indeplineasca calitatea de supraveghetor permanent. Dupa instituirea sistemului de supraveghere, fondurile si/sau resursele economice ale persoanei juridice vor fi deblocate.
Daca compania nu indeplineste conditiile pentru instituirea supravegherii, Ministerul Economiei comunica in termen de 5 zile lucratoare de la primirea solicitarii acest fapt autoritatii la care a fost depusa cererea firmei respective, iar aceasta respinge cererea.

Remuneratia, nu mai putin de 10.000 lei brut

Supraveghetorul desemnat de stat va putea participa la sedintele Adunarii Generale a Actionarilor, asociatilor, consiliului de administratie si alte asemenea sedinte privind managementul companiei, in calitate de observator, va avea acces in toate locatiile in care se desfasoara activitatea, precum si la toate documentele primite de persoana juridica, respectiv documente financiar-contabile, juridice si alte documente care privesc activitatea economica. Supraveghetorul desemnat va fi remunerat cu o indemnizatie la nivelul maxim stabilit pentru membrii consiliului de administratie sau la nivelul maxim al salariului persoanelor cu functie de conducere, dar nu mai putin de 10.000 lei brut.
Printre obligatiile supraveghetorului se numara monitorizarea activitatii persoanei juridice in vederea identificarii oricaror indicii rezonabile cu privire la derularea oricaror operatiuni cu persoane si/sau entitati desemnate si informarea autoritatii competente si ministerului Economiei de fiecare data cand exista suspiciuni privind nerespectarea regimului sanctiunilor.
In situatia in care persoana juridica utilizeaza fondurile sau resursele economice cu incalcarea sanctiunilor, autoritatea competenta revoca prin act administrativ masura dispusa ca urmare a admiterii cererii, caz in care persoana juridica revine la regimul sanctionatoriu.

Reducerea riscurilor

"Izbucnirea conflictului militar din Ucraina a adus atingeri foarte importante asupra echilibrului economic din Romania, dar si din multe alte state din Europa. In contextul impunerii unor sanctiuni la nivel UE asupra companiilor cu actionariat rusesc, lantul economic din Romania a fost impactat indirect,  astfel ca se pune problema protejarii firmelor din acest lant care nu se supun sanctiunilor, dar mai ales se pune problema protejarii a mii de locuri de munca. Un exemplu este industria metalurgica unde sunt angajate aproximativ 22.000 de persoane, un altul - industria auto unde se estimeaza ca pot fi afectate 5.000 de locuri de munca din aproximativ 200.000, in prezent. Obiectivul nostru consta in reducerea riscului de pierdere a locurilor de munca pentru acesti salariati si evitarea cresterii somajului. Trebuie sa ne adaptam si sa luam masuri cat mai rapid posibil pentru a evita crize in lant”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spataru.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani