Grid star
litigii

DECIZIE DE ULTIMA ORA A CCR - Evaluarea imobilului

Curtea Constitutionala a decis in sedinta din 18 martie 2021 ca sunt neconstitutionale prevederile art.21 alin.(6) din Legea nr.165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, astfel cum au fost modificate prin Legea nr.219/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr.165/2013.

Este vorba despre evacuarea imobilului.

Iata minuta CCR:

"In sedinta din 18 martie 2021, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului legilor posterior promulgarii, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sunt neconstitutionale prevederile art.21 alin.(6) din Legea nr.165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, astfel cum au fost modificate prin Legea nr.219/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr.165/2013.

Dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale au urmatoarea redactare:

Art. 21 alin.(6): '

Evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrarii in vigoare a Legii nr.165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, in considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului si a categoriei de folosinta la data preluarii acestuia.
Prin exceptie, in dosarele in care se acorda masuri compensatorii titularului dreptului de proprietate, fost proprietar sau mostenitorilor legali ori testamentari ai acestuia, iar dreptul de proprietate nu a fost tranzactionat dupa preluarea abuziva de stat a imobilului, evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin utilizarea grilei notariale valabile pentru anul precedent emiterii deciziei de catre Comisia Nationala. Evaluarea se exprima in puncte. Un punct are valoarea de un leu'.

Incalcarea Constitutiei

Pentru a pronunta aceasta solutie, Curtea a constatat incalcarea art.147 alin.(4) din Constitutie, referitor la efectul general obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale, intrucat textul de lege criticat, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.219/2020, reia solutia legislativa a carei neconstitutionalitate a fost anterior constatata prin Decizia nr. 725 din 7 octombrie 2020 asupra obiectiei de neconstitutionalitate a Legii privind adoptarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 72/2020 pentru suspendarea aplicarii prevederilor art. 21 alin. (6) din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania si instituirea unor masuri tranzitorii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 959 din 19 octombrie 2020".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani