Grid star
eveniment

DEFICITUL BALANTEI COMERCIALE A SCAZUT – Exporturile au crescut cu 9% la inceputul anului (Document)

Deficitul balantei comerciale (diferenta dintre exporturi si importuri) inregistrat de Romania in primele doua luni ale anului a fost de 4,385 miliarde de euro, in scadere cu 5% fata de cel consemnat in perioada similara din 2022. Potrivit Institului National de Statistica, in aceasta perioada, exporturile au crescut cu 9%, iar importurile au urcat cu 5,4% fata de perioada similiara din 2022.

Tot in primele doua luni ale anului, exporturile FOB au insumat 15,035 miliarde de euro, iar importurile CIF au insumat 19,419 miliarde de euro. Fata de luna februarie 2022, exporturile din luna februarie 2023 au crescut cu 11,8%, iar importurile au crescut cu 4,2%.

Importuri vs exporturi

In perioada ianuarie-februarie 2023, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (44,2% la export si 35,7% la import) si alte produse manufacturate) (30,0% la export si 28,3% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri in cele doua luni a fost de 11,109 miliarde de euro la expedieri si de 14,225 miliarde de euro la introduceri, reprezentand 73,9% din total exporturi si 73,2% din total importuri.

Precizari tehnice

Soldul balantei comerciale FOB/CIF se calculeaza pe baza valorii exportului FOB si a importului CIF, ca diferenta intre acestea. Soldul negativ al balantei comerciale se numeste deficit, iar cel pozitiv se numeste excedent.

Pretul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care bunul trebuie sa le suporte pentru a fi incarcat la bord. Pretul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.

*Cititi aici datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani