Grid star
eveniment

BANII EUROPENI, CONDITIONATI SI DE ADOPTAREA LEGII PENSIILOR SPECIALE – Premierul Nicolae Ciuca, reuniune extraordinara pe PNRR

Pentru a beneficia de toate fondurile europene, Romania trebuie sa adopte si legea privind pensiile speciale. Premierul Nicolae Ciuca a prezidat marti, 17 ianuarie 2023, reuniunea extraordinara a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), prilej cu care a fost analizat stadiul implementarii dupa depunerea primelor doua cereri de plata.

Discutiile au vizat analizarea unei serii de jaloane si tinte care necesita clarificari in procesul de validare cu Comisia Europeana, intre care proiectul legii pensiilor speciale, al legii guvernantei companiilor de stat, definitivarea procedurilor guvernantei in sectorul energetic pentru numirea membrilor CA.

Proiectele finantate

Potrivit Executivului, peste 5 miliarde de euro dintre cele 6,3 miliarde euro primite deja anul trecut din PNRR - prefinantare si prima transa, au fost deja contractate. Autostrada Moldovei, A7, un sector important din Autostrada Transilvania, calea ferata intre Caransebes-Arad-Timisoara sau intre Lugoj si Deva, contractele de eficienta energetica incheiate de Ministerul Dezvoltarii, au deja finantarea asigurata.
Vor fi lansate apelurile de proiecte pentru producerea in Romania de baterii si alte resurse de producere a energiei verzi. Discutiile din cadrul reuniunii au vizat analizarea unei serii de jaloane si tinte care necesita clarificari in procesul de validare cu Comisia Europeana intre care proiectul legii pensiilor speciale, al legii guvernantei companiilor de stat, definitivarea procedurilor guvernantei in sectorul energetic pentru numirea membrilor CA.

Se pregateste o noua cerere de plata

Guvernul anunta ca pana la depunerea cererii de plata numarul 3 vor trebui clarificate si aspectele legate de reducerea granturilor, ca urmare a cresterii economice inregistrate de Romania, ajustarea  RePowerEU si validarea inchiderii jaloanelor si tintelor aferente trimestrelor 3 si 4 din 2022.
Dupa primele doua cereri de plata inaintate Comisiei Europene anul trecut, Romania are acum in pregatire cea de-a 3-a cerere de plata, care are ca termen de depunere sfarsitul lunii martie 2023. Aceasta are o valoare totala de 3,243 miliarde. euro (2,147 miliarde euro sprijin financiar nerambursabil si 1,095 miliarde euro sprijin sub forma de imprumut). Un numar de 77 de jaloane si tinte aferente trimestrului III 2022 si trimestrului IV 2022 fac obiectul celei de-a 3-a cereri de plata.

Recalcularea pensiilor

Guvernul condus de Nicolae Ciuca a adoptat la sfarsitul anului trecut proiectul de Lege privind pensiile speciale, iar in prezent se afla la Senat. Potrivit ministerului Muncii, actul normativ adoptat respecta atat prevederile PNRR, cat si deciziile CCR si urmareste ajustarea cheltuielilor totale cu pensiile si indemnizatiile de serviciu, conform angajamentelor asumate. Modificarile adoptate stabilesc faptul ca pensiile de serviciu vor fi calculate plecand de la vechimea in specialitate si cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obtinut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat in sistemul public de pensii.
Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea sa mai depaseasca salariul primit in perioada activa, iar pensiile care sunt deja in plata se vor recalcula pentru a respecta noul principiu si pentru a elimina inechitatile intre beneficiarii care sunt deja in plata si viitorii pensionari. In acest sens, noile reglementari introduc criterii si conditii concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, cu scopul de a redimensiona cuantumul acestora.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani