Grid star
eveniment

CRESTEREA SALARIULUI MINIM: PROPUNEREA GUVERNULUI – Ministrul de Finante anunta suma din salariu care ar putea fi scutita de taxe

Ministrul de Finante, Adrian Caciu, a declarat ca varianta cresterii salariului minim se discuta in prezent, iar Guvernul vine cu propunerea de crestere la 3.000 de lei, din care 200 de lei sa fie scutiti de taxe.


Caciu a precizat ca asteapta sa vada si opiniile celor din mediul privat si sindicate, patronate. Ministrul de Finante crede ca ca se poate gestiona aceasta crestere de salariu minim, avand in vedere doua componente. Prima componenta este ca intreg mediul privat, in acest moment, este protejat de ceea ce inseamna impactul negativ al preturilor la energie.

Iata intrebarile adresate ministrului de Finante si raspunsul acestuia:

Reporter:

Ce spatiu bugetar are Guvernul pentru cresterea salariului minim si care credeti dumneavoastra ca e cea mai buna varianta de crestere a salariul minim?

Adrian Caciu:

Varianta cresterii salariului minim se discuta chiar la aceasta ora in comisie, Comitetul National Tripartit. Guvernul vine cu aceasta propunere de crestere a salariului minim la 3.000 de lei, din care 200 de lei sa fie scutiti de taxe. Evident, o sa vedem care sunt si opiniile celor din mediul privat si sindicate, patronate. Eu cred ca se poate gestiona aceasta crestere de salariu minim, avand in vedere doua componente. Prima componenta este ca intreg mediul privat, in acest moment, este protejat de ceea ce inseamna impactul negativ al preturilor la energie.
Dupa cum stiti, acum, foarte recent, am adoptat un mecanism care este valabil 2 ani de zile privind preturi fixe la energie, inclusiv pentru companii. Vreau sa va spun ca nu multe tari din Europa au avut acest curaj, pentru ca interesul nostru este aici, acasa, trebuie sa ne protejam economia, lasand, totusi, piata interna sa functioneze, piata comuna. Dar trebuie sa avem grija de companiile noastre, pana la urma, mentin locurile de munca pe care le-au creat. Acest lucru trebuie pus in context, costul, daca exista o crestere a costurilor indirecte, generate de salariu minim, trebuie vazut si cu scaderea costurilor indirecte generate de mentinerea preturilor la utilitati la un nivel care sa nu schimbe ponderea costurilor in total cifra de afaceri pentru fiecare tip de sector. Deci, 3.000 de lei, cu 200 de lei scutiti de contributie si de impozit.

Reporter

Revenind la subiectul cu salariul minim, discutia, propunerea Guvernului a fost de salariu minim 3.000 de lei brut, plus 200 de lei neimpozabili?

Adrian Caciu:

Nu, din care 200 de lei neimpozabili.

Reporter:

Inclus, asadar.

Adrian Caciu:

Da.

Reporter:

Adica facilitatea care este acordata si in momentul de fata.

Adrian Caciu:

Este acordata voluntar. O introducem ca obligativitate. Deci, salariul minim brut obligatoriu aflat in plata, nu? Dar extindem facilitatea la toata lumea, pentru ca de exemplu, din cifrele pe care le am, 150.000 de persoane au beneficiat de masura voluntara. Acum vor beneficia 1,4 milioane de persoane.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani